Τοπικά

Από 14.000 € σε 418 αγρότες της περιοχής μας

Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ.

Συγκεκριμένα με 14.000 ευρώ ο καθένας επιδοτούνται το επόμενο 418 αγρότες σε όλη τη Θεσσαλία. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων, οι ωφελούμενοι αγρότες στη Θεσσαλία  που εντάσσονται στο  Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» είναι 418 με συνολικό προϋπολογισμό 5.825.000 ευρώ.

«Εντάξαμε στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων 418 γεωργούς και κτηνοτρόφους σε όλη τη Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 5,82 εκατ. ευρώ. Άρα ο καθένας ξεκινά τη δουλειά του παίρνοντας ως επιδότηση 14.000 έκαστος. Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η ανάκαμψη του τόπου και της κοινωνίας μας έρχεται μέσα από τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στους τομείς, στους οποίους η Θεσσαλία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο αγροτικός τομέας είναι τομέας αιχμής για την Περιφέρειά μας. Είναι τομέας που φέρνει έσοδα, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Με τα κίνητρα για τους  αγρότες αποσκοπούμε επίσης στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού κόσμου, αλλά και στην εξεύρεση λύσεων για τους νέους που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας και της ανυπαρξίας διεξόδων απασχόλησης. Περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείου για την ένταξη και άλλου αριθμού αγροτών καθώς περισσεύουν κάποια χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό.  Ευχαριστώ τις υπηρεσίες για την γρήγορη ανταπόκριση τους. Εύχομαι τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο διεκδικήσαμε ως αιρετή περιφέρεια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και πήραμε την εκχώρηση από το Υπουργείο μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα ύψους 181 εκατ. ευρώ» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής ενίσχυσης σε επαγγελματίες αγρότες που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν σε μικρές κοινότητες έως 5.000 κατοίκων για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους, οι οποίοι να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Η οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης ύστερα από την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται το αργότερο εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την τήρηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με την υλοποίηση δαπανών και είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης