Του Αποστόλη Β. Παππά
Δημοτικού Συμβούλου
Δήμου Τρικκαίων
Η σκανδαλολογία μαζί με την συνωμοσιολογία , είναι οι καλύτερες πρώτες ύλες και η καλύτερη εργαλειοθήκη στο παίγνιον που λέγεται αποπροσανατολισμός. Η υπόθεση NOVARTIS ,που εισέβαλε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και πήρε μπάλα πολιτικούς , γιατρούς , και φαρμακοποιούς , θα’ χει πολλά επεισόδια.
Κατά πως δείχνουν τα πράγματα ,θα εξελιχθεί σε ένα σήριαλ υψηλής ακροαματικότητας , με μπόλικο σασπένς και την αδρεναλίνη να εκτοξεύεται στα ύψη.
Τώρα, γιατί στη χώρα μας η σκανδαλολογία και η συνωμοσιολογία βρίσκουν εύκρατο κλίμα και ευδοκιμούν , νομίζω πως η απάντηση δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.
Έθνος προικισμένο με αρετές το Ελληνικό, ράτσα δαιμόνια, διαβόλου κάλτσα που λένε , αλλά και κουσουρλίδικη.
Δεν παύουμε να είμαστε λαός ανατολίτικος, θιασώτες της ρωμαϊκής αρένας από πάππου προς πάππο και κάτι τέτοια μας εξιτάρουν.
Εκστασιαζόμεθα στη θέα του αίματος. Για τα δεινοπαθήματά μας, πάντα φταίνε οι άλλοι. Εμείς ποτέ. Ακούμε και υιοθετούμε , ό,τι μας βολεύει. Είκοσι τρία δις λένε, μας χρέωσε η υπόθεση αυτή. Να ένα μνημόνιο. Άλλες κάνα δυο τέτοιες περιπτώσεις ν΄ ανακαλύψουμε και καθαρίσαμε. Να τι φταίει για τη μνημονιακή μας κακοδαιμονία. Το ότι υπάρχει κάποια συμμετοχή της συγκεκριμένης υπόθεσης στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό , ναι υπάρχει. Αλλά μέχρις εκεί. Μαζί τα φάγαμε είπε ο Πάγκαλος ,και πέσαμε να τον φάμε. Δεν επιμέριζε ούτε προσδιόριζε μέγεθος ευθυνών ο άνθρωπος. Τη συλλογική ευθύνη ήθελε να αναδείξει. Ή ,μήπως δεν υπάρχει τέτοια; Δύο – τρία παραδείγματα . Από τη μεταπολίτευση και δώθε ,ο κανόνας λέει , ότι δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει μέλος του διορισμένο στο δημόσιο. Ίσως και δύο και τρία και τέσσερα. Πως έγινε αυτό; Η κοινωνία πίεζε κατακλύζοντας τα βουλευτικά γραφεία με ανάλογα αιτήματα , και η εκτελεστική εξουσία τα υλοποιούσε. Τώρα θα μου πείτε, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στη πολιτική τάξη που υπέκυπτε. Σωστά. Όμως ,και η κοινωνία δεν είναι παρθένα. Ή μήπως αποδίδαμε στην εφορία όσα μας αναλογούσαν;
Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή πήγαινε σύννεφο. Ή μήπως δεν συνεχίζαμε να καταβάλουμε συντάξεις και σε εκδημήσαντες , με τους επίγειους αποδέκτες αυτών να ποιούν την νήσσαν; Μακρύς ο κατάλογος. Υπάρχει λοιπόν και κοινωνική ευθύνη. Για πολλούς βεβαίως δεν υπάρχει. Τι να κάνουμε ,αυτή είναι η Ελλάδα , που λέει κι ο Σημίτης. Έτσι λοιπόν , αυτοαθωωνόμαστε και πάμε ήσυχα για ύπνο. Για να’ναι μάλιστα πιο ήσυχος πρέπει κάποιοι να ενοχοποιηθούν , να διασυρθούν , ίσως και να παλουκωθούν . Το άγος , πρέπει σε κάποιους να φορτωθεί. Έτσι, εξοστρακίζουμε Θεμιστοκλήδες, καταδικάζουμε Κολοκοτρώνηδες, αναθεματίζουμε Βενιζέλους. Επείγεται να υπάρξουν ένοχοι ,γιατί πως αλλιώς θα υπάρξει η ημέτερη αθώωση. Έτσι , αν κάποιο αστρολογομέντιουμ χρησμοδοτήσει , ότι η αιτία της πτώσεώς μας οφείλεται σε κάποια συνομωσία των άστρων ,είμαστε έτοιμοι κι αυτό ακόμη να το υιοθετήσουμε. Καταπίνουμε αφιλτράριστο , ό,τι μας σερβίρεται.
Η ηδύποτη πληροφορία γίνεται ασμένως αποδεκτή , χωρίς ένα στοιχειώδες λογικό κοσκίνισμα. Αφού ικανοποιεί τα άλογα ένστικτά μας ,αφού μας αθωώνει, έτσι θα’ ναι. Καλοί γνώστες λοιπόν κάποιοι αυτής της μαζικής ψυχολογίας , γνωρίζουν από τι είδους δολώματα τσιμπάει το πλήθος. Διδάσκονται άλλωστε αυτά στις κομματικές σχολές της Αριστεράς. Μπορεί η κομματική σχολή του KUTV στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση να μην λειτουργεί πια , στην οποία φοίτησαν και αρκετοί εγχώριοι αριστεροί οι επονομαζόμενοι κούτβηδες , όμως , και οι ημεδαπές ανεδείχθησαν ισάξιες και ισόκυρες. Ατσίδες και αρτίστες στην τέχνη του αποπροσανατολισμού και της προπαγανδολογίας , μαίτρ της σκανδαλολογίας και της συνωμοσιολογίας , λάτρης και λάγνος ο λαός αυτών, το δίδυμο εκρηκτικό. Απασφαλίζουμε και γίνεται ο κακός χαμός. Μέσα στη γενική σύγχυση ,κάτι θα αποκομίσουμε ως κομματικό όφελος.
Γιατί βρε σύντροφοι , φέρατε άρον-άρον στο προσκήνιο την υπόθεση NOVARTIS την επομένη του συλλαλητηρίου ,το οποίο αφορούσε ένα ζήτημα για το οποίο κατά την προσωπική μου εκτίμηση κινείσθε προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί τέτοια πρεμούρα ; Γιατί αυτός ο πανικός; Έτσι απλά για να αλλάξετε ατζέντα; Πιασιάρικο το ζήτημα , σκανδαλοθηρικό το περιεχόμενο , ότι πρέπει για αποπροσανατολισμό.
Αναλογισθήκατε όμως , πόσο διαιρετικά και διχαστικά επιδρά μια ανέτοιμη δικογραφία , όταν εισάγεται στη δημόσια ζωή και στο δημόσιο λόγο. Σκεφθήκατε άραγε , πέραν ενός εφήμερου εντυπωσιασμού , πόσο με την ανεπάρκειά της θα τραυματίσει ένα ήδη πληγωμένο πολιτικό σύστημα; Πόση απαξία θα προσθέσει σ’ ένα ήδη απαξιωμένο πολιτικό περιβάλλον; Μην ξεχνάτε, ότι μέρος αυτών είσθε και σεις. Μην αυτοϋπονομεύεσθε λοιπόν. Δεν είμαι αυτόκλητος υπερασπιστής κανενός , ούτε και υπεύθυνος για τη χάραξη της υπερασπιστικής γραμμής των κατηγορουμένων . Αυτό , μπορούν να το πράξουν οι ίδιοι. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω , από σπαράγματα της δικογραφίας που είδαν το φως της δημοσιότητας , ότι είναι έωλη , διάτρητη, και ατεκμηρίωτη. Καταθέσεις , όπως αυτή της προστατευομένης μάρτυρος ’’Αικατερίνης Κελέση ‘’, πόση αποδεικτική αξία μπορεί να έχουν. Αναφέρει : <<Στα μέσα του 2013 αν θυμάμαι καλά , μπορεί και να μην θυμάται καλά , ο Φρουζής , πρώτος αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, συναντήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project ,που αφορούσε την πρόσβαση ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα Samsonite τύπου τρόλεϊ ,την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινο, και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά >>.
Για τον κ. Βενιζέλο , ο άλλος προστατευόμενος μάρτυρας ΄΄Μάξιμος Σαράφης’’λέει: Ο κ. Φρουζής , ζητούσε ανά διαστήματα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Novartis για να δωροδοκήσει τον κ Λιντζέρη ,πρόεδρο του Ε.Ο.Φ.
Σχετικά με τον κ. Λιντζέρη , ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του Ε.Ο.Φ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση , και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε , ότι ο κ.Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου. Βάσει του νόμου των πιθανοτήτων και εξ αντανακλάσεως φέρεται , κατά τον μάρτυρα , να χρηματίσθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος , καθώς στην αγορά κυκλοφορούσε η φήμη ,ότι ο τότε πρόεδρος του Ε.Ο.Φ Λιντζέρης είχε καθήκοντα ταμία του >>.
Όμως ,χωρίς καν να διαθέτεις στοιχειώδεις νομικές γνώσεις ,αντιλαμβάνεσαι , ότι με εικάζεται ,συνάγεται, εκτιμάται , πιθανολογήσεις, και αντανακλάσεις δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα. Όλα αυτά είναι αυθαίρετα και υποθετικά συμπεράσματα. Τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για να δέσει μια κατηγορία δωροδοκίας και δωροληψίας είναι συγκεκριμένα. Πρέπει να υπάρχει το ανάλογο και αναγκαίο οπτικό και ηχητικό υλικό , καθώς επίσης και αντίγραφα καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών. Τέτοια στοιχεία όμως μέχρι σήμερα τουλάχιστον , δεν υπάρχουν.
Εδώ μιλάμε για ποινικές ευθύνες , και η ποινική ευθύνη χρειάζεται άμεσο αποδεικτικό υλικό.
Θα μου πείτε ,εάν υπάρξουν; Τολμώ να πω ,ότι σε ακραίες περιπτώσεις δεν θα πείραζε να επαναλειτουργήσει και το Γουδί, κι ας τον λένε αυτόν που θα στηθεί στον τοίχο και Αβραάμ πάπα.
Επειδή όμως δεν ανήκω στη συνομοταξία των αφελών , δεν διατείνομαι ότι επικρατούσε μια ειδυλλιακή εικόνα στο χώρο του φαρμάκου. Τουναντίον , γινότανε το σώσε θα μπορούσε να πει κανείς. Κι εδώ , προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
Ο συνταγογραφικός έλεγχος ήτο ανύπαρκτος. Αντιβιοτικά έγραφε η συνταγή , καλλυντικά παίρναμε. Συγκρίνοντας το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης με άλλες χώρες ίσου πληθυσμιακού μεγέθους , προκύπτει το συμπέρασμα ότι το ποσό αυτό δικαιολογείται μόνον στην περίπτωση ενός επί 365 ημέρες χαπακωμένου πληθυσμού. Παρά το πάρτυ όμως που γινόταν ,δεν ισχύουν ούτε εδώ οι γενικεύσεις ,ότι δηλαδή σύνολος ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος ήτο συμμέτοχος και συνένοχος. Επίορκοι και επιλήσμονες πάντα υπάρχουν . Τι να κάνουμε , η φύση παράγει από όλα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αντιστέκονται. Υπάρχουν και ηθικοί κώδικες που δεν σπάνε. Δεν αρμόζει μια ισοπέδωση , και μια ολική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Δεν είναι δίκαιο , να ενοχοποιούνται και να σταυρώνονται συλλήβδην ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες.
Τώρα , όσον αφορά το παιγνίδι που παίζεται από τις πολυεθνικές. Γνωστό είναι ότι η Novartis είναι μια φαρμακευτική εταιρία ελβετικών συμφερόντων. Το ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση και οι Αμερικανοί καταδεικνύει τον αδυσώπητο πόλεμο και τον ανταγωνισμό με χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση που παίζεται μεταξύ των πολυεθνικών. Γνωρίζαμε για τα μαύρα ταμεία της Siemens τώρα μάθαμε και γι’ αυτά της Novartis . Να υποθέσουμε, ότι είναι οι μόνες που έχουν; Προφανώς όχι. Δυστυχώς , το ανταγωνιστικό παιγνίδι έτσι διεξάγεται. Για να αποφύγουμε επηρεασμούς από τη ροή του μαύρου χρήματος ο μόνος τρόπος είναι να θωρακισθείς μ’ ένα άρτιο αμυντικό θεσμικό πλαίσιο που να είναι αποτρεπτικό για τους επιρρεπείς , και σ’ αυτό βεβαίως τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει ένα εξοντωτικό ποινολόγιο. Όταν λέμε ισόβια , εννοούμε ισόβια. Ευεργετικές διατάξεις νόμων για τέτοιες περιπτώσεις να μην ισχύουν. Όταν κάποιος καταχράται εκατομμύρια ευρώ ,και μετά από 4-5 χρόνια αποφυλακίζεται , είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον θα υπάρξουν μιμητές του. Για να το κλείσουμε. Δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία , όταν αφήνουμε να πλανώνται σκιές. Δεν εκτοξεύουμε με τέτοια ελαφρότητα μομφές που τορπιλίζουν την ομαλότητα. Η πρακτική της διασποράς αμφισβητούμενων κατηγοριών , απλά προσθέτει μερικά ακόμη ντεσιμπέλ στο ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα. Η σειρά είναι απλή. Αφήνουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της . Η διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων ανήκει στην αρμοδιότητά της ,και επί πλέον γνωρίζει να κινείται πιο μεθοδικά. Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει η προανακριτική της Βουλής; Απολύτως τίποτα. Συσκοτίζει παρά διαφωτίζει. Η εξήγηση απλή. Οι συμμετέχοντες βουλευτές δεν αποφασίζουν ούτε ψηφίζουν κατά συνείδηση, αλλά κατά κομματική παραγγελία. Στη γειτονική Ιταλία το 1992 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία ΄΄καθαρά χέρια΄΄ η οποία κλόνισε τα θεμέλια της 1ης ιταλικής Δημοκρατίας. Διερεύνησε δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και έστειλε στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες . Μεγαλύτερο θύμα ο πρώην πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι , ο οποίος για να αποφύγει τη φυλάκιση αυτοεξορίσθηκε στην Τυνησία όπου και απεβίωσε. Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με τον εν ενεργεία τότε Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να προτείνει την παραπομπή του σε δίκη. Της προσπάθειας όμως αυτής ηγείτο ένας εισαγγελέας του Μιλάνου ονόματι Αντόνιο Ντι Πιέτρο , συνεπικουρούμενος από μια ομάδα δικαστών . Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα΄χαμε τα ίδια αποτελέσματα , εάν οι υποθέσεις αυτές είχαν παραπεμφθεί για διερεύνηση στην Ιταλική βουλή. Το πιθανότερο θα ήτο , πολλά να είχαν κουκουλωθεί.