Τοπικά

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό Ναό Πόρτα Παναγιάς (εικόνες)

Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σήμερα και εορτάστηκε λαμπρά στον Βυζαντινό Ναό Πόρτα Παναγιάς, στις όχθες του Πορταϊκού ποταμού στην Πύλη.

 

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καισαρείας Θεοφυλάκτου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), συμμετοχή κληρικών της περιοχής.

Η Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι η ολοκλήρωση του εορταστικού κύκλου που ξεκινά στις 15 Αυγούστου με την κύρια εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι μεγάλες εορτές συχνά συνοδεύονται από έναν περίοδο εορτασμού που ολοκληρώνεται με την Απόδοση, δηλαδή τη “λήξη” της εορτής.

Τι Είναι η Απόδοσις

Η Απόδοσις είναι η τελευταία ημέρα της εορταστικής περιόδου, κατά την οποία η Εκκλησία επαναλαμβάνει τις λειτουργίες και τις ψαλμωδίες της κύριας εορτής. Στην περίπτωση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Απόδοσις γίνεται στις 23 Αυγούστου, οκτώ ημέρες μετά την αρχική εορτή.

Λειτουργικές Τελετές

Κατά την ημέρα της Απόδοσης, οι ύμνοι και τα τροπάρια που ψάλλονται είναι τα ίδια με εκείνα της 15ης Αυγούστου. Οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ξανά στις εορταστικές ακολουθίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τον Εσπερινό, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.

  • Εσπερινός: Την παραμονή της Απόδοσης, κατά τον Εσπερινό, ψάλλονται οι ίδιοι ύμνοι και αναγιγνώσκονται τα ίδια αναγνώσματα με αυτά της κυρίως εορτής.
  • Όρθρος και Θεία Λειτουργία: Το πρωί της 23ης Αυγούστου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ακολουθούν το τυπικό της εορτής της Κοιμήσεως, με ιδιαίτερη έμφαση στον πανηγυρικό χαρακτήρα.

Θεολογική Σημασία

Η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη χαρά και τιμή προς την Παναγία, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στην Ορθόδοξη πίστη ως η Μητέρα του Θεού και προστάτιδα των χριστιανών. Ο εορτασμός αυτός ενισχύει τη σύνδεση των πιστών με την Παναγία και προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία για προσευχή και ευλάβεια.

Ο Βυζαντινός Ναός της Πόρτα Παναγιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους μεσοβυζαντινούς ναούς της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική αξία. Βρίσκεται στην περιοχή της Πύλης Τρικάλων, κοντά στον οικισμό Πόρτα, και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλίας.

Ιστορία του Ναού

Ο ναός της Πόρτα Παναγιάς κτίστηκε το 1283 από τον Ιωάννη Αγγελο Κομνηνό Δούκα, δεσπότη της Ηπείρου και Θεσσαλίας. Ο Ιωάννης Κομνηνός ήταν μέλος της σημαντικής βυζαντινής οικογένειας των Αγγέλων και ανέθεσε την ανέγερση του ναού ως μέρος ενός μοναστικού συγκροτήματος που περιλάμβανε και άλλα κτίσματα, τα οποία σήμερα δεν σώζονται.

Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση

Ο ναός της Πόρτα Παναγιάς ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού. Η αρχιτεκτονική του είναι χαρακτηριστική της βυζαντινής παράδοσης με επιρροές από τη σχολή της Ηπείρου. Το εξωτερικό του ναού είναι λιτό, με χρήση τοπικών λίθων και τούβλων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσια διακόσμηση με τοιχογραφίες και μαρμάρινα στοιχεία.

  • Εικόνες και Ψηφιδωτά: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μαρμάρινες πλάκες με ενσωματωμένα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Χριστό και την Παναγία, έργα που θεωρούνται μοναδικά για την εποχή τους.
  • Τοιχογραφίες: Στο εσωτερικό του ναού, αν και πολλές από τις τοιχογραφίες έχουν χαθεί, σώζονται ακόμα σημαντικά δείγματα βυζαντινής τέχνης που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας.

(Φωτογραφίες Δημήτρης Καραγιάννης)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης