Τοπικά

Ατμόσφαιρα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» έγιναν Ευρωβουλευτές στις αίθουσες των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Επιτροπές, ψηφίσματα, πνεύμα συνεργασίας, συμμετοχή, ανταλλαγή απόψεων αλλά και μοναδικές στιγμές δημιουργικότητας έζησαν οι 200 μαθητές από 14 Σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας που συμμετείχαν στην 3η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας οι μαθητές χωρίστηκαν σε οκτώ επιτροπές. Με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των Προέδρων κάθε Επιτροπής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν, να εισηγηθούν ψηφίσματα και να προτείνουν λύσεις επίκαιρων ζητημάτων, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η ικανότητα πειθούς, η ισχύς των επιχειρημάτων, η δύναμη του λόγου εξασφάλισαν  στους μαθητές τις δυνατότητες να παρουσιάσουν ψηφίσματα, να τα αντικρούσουν ή να τα υπερασπιστούν, να διατυπώσουν ερωτήσεις, να δώσουν απαντήσεις, να συνοψίσουν θέσεις και τελικά να ψηφίσουν την τελική μορφή των ψηφισμάτων της Ολομέλειας.

Κυρίως,όμως, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στην ελπιδοφόρα αυτή συνάντηση να συνειδητοποιήσουν την αξία της ευρωπαϊκής τους καταγωγής αλλά και τη δύναμη της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας. Να εκτιμήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες της ανεκτικότητας και της ισότητας. Να αντιληφθούν την αξία της συμβίωσης σε μια πλουραλιστική και πολιτισμένη κοινωνία. Να αποδεχτούν τέλος τις ευθύνες που έχουν ως ευρωπαίοι πολίτες, να προβληματιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επείγοντα και επίκαιρα θέματα.

Υπεύθυνοι καθηγητές για την οργάνωση και προετοιμασία της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους των Εκπαιδευτηρίων  «Αθηνά» ήταν  η κα. Μαργαρίτη Σοφία ( Οικονομολόγος )και ο κ. Ψαρρής Στέφανος (Φιλόλογος).

Οι ¨Ευρωβουλευτές¨των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» που συμμετείχαν, ήταν Αυγέρης Φίλιππος (Επιτροπή πολιτισμού και παιδείας),Πανουργιά Κωνσταντίνα(Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ),Νικολάου Αδριανή (Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ),Κούκια Ευαγγελία (Επιτροπή πολιτικών Ελευθεριών , Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων),Καββαδία Ειρήνη – Μαρία   (Επιτροπή πολιτικών Ελευθεριών , Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων), ΧατζηπαρασίδηΡένια (Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),Κωστούλα Νάνσυ (Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),ΦατλέΚωνστανίνα(Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),Παπαποστόλου Νέλλη (Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),Κουκουτσέλου Κωνσταντίνα (Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),Κύρκος Θάνος (Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των γυναικών και την Ισότητα των δύο φύλων),Στεργίου Έμη(Επιτροπή Βιομηχανίας , Έρευνας και Ενέργειας),Γούσιος Γιάννης  (Επιτροπή Βιομηχανίας , Έρευνας και Ενέργειας),Γκαραβέλλας Αντώνης ((Επιτροπή Βιομηχανίας , Έρευνας και Ενέργειας),Αγγελάκη Ειρήνη (Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και βραβεία στους μαθητές.  Τα βραβεία απένειμαν η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, ο κ. Κώστας Γκιουλέκας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης