Site icon TrikalaVoice

Αυξημένο ενδιαφέρον για εναλλακτικές καλλιέργειες στα Τρίκαλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την καλλιέργεια των ακρόδρυων στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον των Τρικαλινών για ενημέρωση επί των δενδρωδών καλλιεργειών, γεγονός που αποδείχτηκε από την κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας με θέμα: «Η καλλιέργεια των ακρόδρυων: Καρυδιά, Αμυγδαλιά, Φουντουκιά», που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 από το Επιμελητήριο Τρικάλων με την υποστήριξη του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος Βασίλης στη σύντομη τοποθέτηση του, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων πριν δέκα χρόνια είχε εστιάσει στο ότι μια από τις δυναμικές καλλιέργειες όπου θα πρέπει να στραφεί η πρωτογενής παραγωγή είναι και οι δενδροκαλλιέργειες. Δήλωσε ικανοποιημένος για το λόγο ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες στρέμματα αλλάζουν χρήση και καλλιεργούνται δέντρα. Μετά τη συνάντηση με την ομάδα πρωτογενούς τομέα του Επιμελητηρίου και λαμβάνοντας τα μηνύματα της αγοράς ότι αρκετοί επιχειρηματίες παραγωγοί στρέφονται στα ακρόδρυα δηλαδή στις καρυδιές, αμυγδαλιές και φουντουκιές, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η ημερίδα αυτή που θα αποτελέσει την αφετηρία μια σειράς συνεργασιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας, έτσι ώστε να βοηθηθούν και να λάβουν την εξειδικευμένη γνώση όσοι ήδη καλλιεργούν αλλά κι αυτοί που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις καλλιέργειες. Το Επιμελητήριο Τρικάλων θα καταθέσει πρόταση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε με την αξιοποίηση των πόρων να διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή.

Οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, η θρέψη της καρυδιάς, αμυγδαλιάς και φουντουκιάς, τα φυτοπαθολογικά προβλήματα, οι εχθροί των δέντρων και τρόποι αντιμετώπισης τους παρουσίασαν, ανέλυσαν και απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκομένων οι εισηγητές:

–       Νάνος Γεώργιος, Καθηγητής Δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

–       Πιστόλης Λουκάς, Γεωπόνος ΓΕΑΛ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρώην ΠΕΓΕΑΛ Κεντρικής Ελλάδας)

–       Βαγγέλας Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας

–       Παπαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Εντομολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Προέδρου για συνεργασία, επισήμαναν ότι τα εργαστήρια των σχολών είναι ήδη ανοιχτά ως προς την εξέταση δειγμάτων από τις καλλιέργειες όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Exit mobile version