Τοπικά

Βάσω Κάκλα: “Ο πολιτισμός και ο τραμπισμός”

Συγκλονισμένη είναι όλη η υφήλιος από την καταστροφή της Notre Dame de Paris,της Παναγίας ,όχι μόνο των Γάλλων αλλά και της Παναγίας, που όλοι αγαπήσαμε, ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανυπολόγιστης αξίας, που ανήκε σε όλη την ανθρωπότητα. Μένω στη δήλωση του απλού παριζιάνου , που με αγωνία παρακολουθούσε από την πρώτη ώρα, τον τιτάνιο αγώνα των πυροσβεστών με τις φλόγες που κατάπιναν τη στέγη και το εμβληματικό βέλος του Ναού: «Η Παναγία καίγεται, η Γαλλία κλαίει και δακρύζει η υφήλιος». Μένω στα βουβά δακρυσμένα πρόσωπα ,στους ανθρώπους που προσεύχονταν γονυπετείς για τη σωτηρία της Παναγίας Των Παρισίων. Μένω στον τιτάνιο αγώνα των πυροσβεστών και των ειδικών δυνάμεων να σβήσουν με προσοχή και κίνδυνο της ζωής τους τη φωτιά , να διασώσουν τα πολύτιμα κειμήλια του ναού. Μένω στην παγκόσμια οδύνη και συγκίνηση.
Στον αντίποδα όλων αυτών το βλακώδες τουιτάρισμα του πλανητάρχη Τραμπ που συμβούλευσε τους Γάλλους ,για την ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς, να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη, που θα έκαναν ρίψη νερού.Ο άνθρωπος που ασχολείται με το χρήμα, τους φράχτες στους πρόσφυγες και την πολεμοχαρή διάθεση και περιφρόνηση όλων των κατατρεγμένων δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Είναι όμως τόσο αυταρχικός, και αλαζόνας, που δεν ζητάει και τη γνώμη κάποιου ειδικού συμβούλου πριν υποδείξει στη Γαλλία λύσεις ,που είναι αδύνατο να μην τις εξέτασε η ίδια. Η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας έδωσε την καλύτερη απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter: «Εκατοντάδες πυροσβέστες κάνουν ότι είναι δυνατό για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Όλα τα μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί, εκτός από ρίψεις νερού από αεροσκάφη, καθώς αν γινόταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση του οικοδομήματος του καθεδρικού ναού».
Ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, είπε ότι ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.Κατά τον ίδιο θα ήταν προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της “Νοτρ Νταμ” να καούν ,παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, γιατί αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με πιθανό αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου.
Ο τραμπισμός δεν θα δώσει ποτέ λύσεις στην ανθρωπότητα. Λύσεις θα δώσει ο πολιτισμένος άνθρωπος που θα μαζέψει δυνάμεις , γνώσεις και μέσα και θα ξανακτίσει την πληγωμένη Παναγία των Παρισίων. Σ’ αυτόν ελπίζουμε και έτσι θα συμβεί. Γιατί η Παναγία των Παρισίων, που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, από τους χιλιάδες επισκέπτες της ,από τους αναγνώστες του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά, μέχρι τους μικρούς φίλους της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϋ, θα ξανανοίξει τις θύρες της, αφού επουλώσει τις πληγές της.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης