Με μεγάλη επιτυχία και την ξεχωριστή συμμετοχή γυναικών κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε απο την ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, στην γεμάτη αίθουσα των παλιών φυλακών Τρικάλων, η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης “TO ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΖΗΤΗΜΑ, από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή” της Αλεξάνδρας Κολοντάι.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει 12 διαλέξεις επί του γυναικείου ζητήματος, που πραγματοποιήθηκαν από την Κολοντάι στο Πανεπιστήμιο Σβερντλόβ του Λένινγκραντ σε φοιτήτριες που προορίζονταν να δουλέψουν στους γυναικείους τομείς. Η επικαιρότητα του βιβλίου βρίσκεται στη διαφωτιστική χρησιμότητα του ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, που αφορά κατά βάση τη θέση της στην κοινωνική εργασία, τη θέση της στην οικογένεια- με βάση τον ειδικό της αναπαραγωγικό ρόλο και τη σχέση της με το άλλο φύλο.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γεωργία Καπέτη, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκδοσης και στην ανάγκη που υπάρχει, στις σύγχρονες συνθήκες να κατανοηθεί η φύση του γυναικείου ζητήματος.
Στη συνέχεια, η κεντρική ομιλήτρια Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βασισμένη στην έκδοση αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας, ξεκινώντας από την εποχή των μητριαρχικών κοινωνιών μέχρι τις μέρες μας , και την κατάσταση που διαμορφώνεται για τη γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων στο καπιταλιστικό σύστημα.
Βεβαίως, η ομιλήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια σειρά αστικά θεωρίες, όπως τα περί κοινωνικού φύλου, της λεγόμενης “αυτοδιάθεσης” του σώματος και στην επίδραση που έχουν τόσο στις γυναίκες όσο και συνολικά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στο αντιλαμβάνονται των εαυτό τους αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων με τις οποίες δόθηκε η ευκαιρία στην ομιλήτρια να μιλήσει για την αιτία που οι γυναίκες συχνά συμπεριφέρονται πολιτικά πιο συντηρητικά από τους άντρες αλλά και τη σημασία του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για την ένταξη των γυναικών στον αγώνα, αλλά και στο ρόλο του ΚΚΕ σ αυτό με το πλήθος παραδειγμάτων γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το Σοσιαλισμό.
Τέλος, ύστερα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η ομιλήτρια επεσήμανε πως το γυναικείο ζήτημα, η διπλή καταπίεση της γυναίκας στον καπιταλισμό, ταξική και φυλετική, οφείλεται στην ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Γι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο σοσιαλισμό- κομμουνισμό. Μάλιστα το παραπάνω έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν η ομιλήτρια ανέφερε μια σειρά κατακτήσεις των γυναικών και συνολικά της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό.
ΤΡΙΚΑΛΑ 23/6/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ