Το βιβλίο του καρδιολόγου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα με τίτλο ΤΟ ΔΙΑΚΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑ, τετράδια στοχασμού πάνω στην υγεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή (εκδόσεις Παπαζήση), παρουσιάζεται στα Τρίκαλα.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη το Σάββατο 21 Απριλίου στις 19:00 θα παρουσιαστεί το βιβλίο ενός μάχιμου γιατρού του Ωνασείου, από τους:
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων,
Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων,
Θεόδωρος Γκαλέας, τ. Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Τρικάλων.
Θα μιλήσει, επίσης, ο συγγραφέας Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και Συνθέτης.
Την παρουσίαση συντονίζει ο πρ. Νομάρχης και πρ. Βουλευτής Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης.
Η θεματολογία και τα περιεχόμενα συνδέονται άμεσα με τον τίτλο του βιβλίου ο οποίος και αποδίδει τις δύο ισοδύναμες ιδιότητες του συγγραφέα ως ιατρού-λειτουργού της υγείας και ως δημιουργού της τέχνης. Επί της ουσίας συνιστούν δημόσιες παρεμβάσεις του Θανάση Δρίτσα πάνω σε επίκαιρα ζητήματα της υγείας, του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής. Ακόμη το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένες συνεντεύξεις του συγγραφέα αλλά και εμπειρίες από την επικοινωνία του με ιστορικές προσωπικότητες όπως ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο μουσουργός Γιώργος Χατζηνίκος, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, ο ασκητής Παίσιος ο Αγιορείτης.
Ο συγγραφέας Θανάσης Δρίτσας εργάζεται ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Είναι επίσης συνθέτης και διεθνώς αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο στον τομέα των εφαρμογών της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).
Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Μαζί με τους Dr Fred Schwartz (USA), Dr Ralph Spintge (Germany), Vera Brandes (Germany), Prof Cheryl Dileo (USA), Prof Rolf Verres (Germany) ανήκει στον βασικό πυρήνα των ερευνητών της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική. Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).
Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Ήταν ιστορικά ο πρώτος ευρωπαίος καρδιολόγος o οποίος κλήθηκε (invited speaker) να δώσει διάλεξη σε συνέδριο της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (EUROPREVENT, Geneva 2011) μέ θέμα: Μουσική και Καρδιά. Στο σημαντικό συνέδριο της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) που αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (EUROPREVENT 2014, Amsterdam) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων.
Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008). Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (PROTASIS MUSIC 2015). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). Ακόμη με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Τα μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπ. Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών, Ιδρυμα Θεοχαράκη κλπ.
Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.