Ροή Τοπικά

Β. Μηλιώνη: “Ο ρόλος της Β12 στον οργανισμό μας”

Η μικροβιολόγος Βανέσα Μηλιώνη μιλάει στο trikalavoice.gr για μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό μας.

Αναλυτικά:

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

 

  • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στο σχηματισμό της ένωσης Succinil-CoA η οποία είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.

 

  • Σύνθεση του DNA

Η βιταμίνη Β12 καθώς και το φυλλικό οξύ (Β9) και η Β6 συμμετέχουν στη σύνθεση του DNA κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Έτσι σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς (π.χ. κύτταρα του νευρικού συστήματος, εμβρυική ανάπτυξη κ.α.) είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κατάλληλη ποσότητα αυτών των βιταμινών.

 

  • Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθιονίνη, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση ομοκυστεϊνης στην κυκλοφορία -υψηλά επίπεδα της οποίας έχουν συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου-.

 

  • Σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδριά τους. Η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς είναι η αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η σύνθεση της οποίας εξαρτάται από τη δράση της Β12.

 

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

 

Τα αποθέματα της Β12 είναι μεγάλα και επομένως διαταραχές πρόσληψης ή απορρόφησης οδηγούν σε ανεπάρκεια μετά από μερικά χρόνια και τουλάχιστον μετά τρία χρόνια.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι αποτέλεσμα είτε μειωμένης πρόσληψης μέσω της τροφής (π.χ. αποκλειστικά χορτοφάγους) είτε μειωμένης απορρόφησής της ακόμα και αν λαμβάνεται αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β12 μέσω της διατροφής. Η κύρια αιτία δυσαπορρόφησης της Β12 είναι η έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς κακοήθους αναιμίας.

 

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

 

Η κλινική εικόνα ατόμων με έλλειψη Β12 είναι γενικά ήπια και συχνά ασυμπτωματική, Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ιδιοπαθής κακοήθης αναιμία που εκδηλώνεται συνήθως με χαρακτηριστική συμπτωματολογία (αναιμία, γλωσσίτιδα, εξασθένηση μνήμης, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη κ.ά.)

Οι ομάδες ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη Β12 είναι οι εξής:

  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα που πάσχουν από κακοήθη αναιμία
  • Άτομα με γαστρεντερική δυσλειτουργία
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα
  • Χορτοφάγοι και vegans
  • Γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

 

Έλεγχος επιπέδων Β12

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, ιδιαιτέρως αν αναγνωριστούν ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Η ανίχνευση της συγκέντρωσης της βιταμίνης Β12 γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος. Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει και να επανέλθει έγκαιρα στα φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση της Β12 στο αίμα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης