Θεόδωρος Θάνος- Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημότης Δήμου Μετεώρων
Για τους/τις κατοίκους των χωριών των Δημοτικών Κοινοτήτων Κλεινοβού, Καστανιάς και Ασπροποτάμου η γέφυρα της Διάβας αποτελούσε την κύρια δίοδο προς την έδρα του Δήμου τους, την Καλαμπάκα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει, από ότι γνωρίζω, κάποια ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ανα/επι/κατασκευής της γέφυρας της Διάβας. Η αποκατάσταση της γέφυρας περιήλθε στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης με απόφασή της αντί της Περιφέρειας.
Οι κάτοικοι των χωριών και ακόμα περισσότερο οι κάτοικοι του χωριού της Διάβας, πηγαίνοντας προς Καλαμπάκα και αντικρύζοντας τη γέφυρα της Διάβας νιώθουν απογοήτευση, στεναχώρια αλλά και θυμό και οργή. Το βασικό πέρασμα προς την Καλαμπάκα εξελίχθηκε σαν το Γεφύρι της Άρτας τα τελευταία χρόνια! Δυο φορές καταστράφηκε από το φούσκωμα και την υπερχείλιση του ποταμού.
Παρόμοια συναισθήματα νιώθω κι εγώ, ιδιαίτερα πριν λίγες μέρες, όταν χρειάστηκε επειγόντως να μετακινηθώ από το χωριό μου, τη Χρυσομηλιά/Πάνω Περλιάγκο στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας για λόγους υγείας. Αρχικά είχα στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να περάσω από τις πρόχειρες γέφυρες που κατασκευάστηκαν για την εξυπηρέτηση αναγκών κατασκευής της Ε65 [Ναι για την εξυπηρέτηση τεχνικών αναγκών, όχι για την εξυπηρέτηση ανθρώπινων αναγκών]. Όταν έφτασα, όμως, εκεί, οι γέφυρες αυτές ήταν κλειστές, δεν μπορούσες να περάσεις. Γύρισα πάλι πίσω. Έβλεπε το Κέντρο Υγείας απέναντι 1-2 χμ δρόμος να είναι τόσο κοντά, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά. Έπρεπε να κάνω 10χμ επιπλέον και χρόνο 20 λεπτά περίπου αντί για 2 χμ και 5 λεπτά (τελικά επέλεξα να πάω στο Γ.Ν.Τρικάλων [και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω γιατρούς και νοσηλευτές/τριες για τη νοσηλεία]).
Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν παρουσιαστεί μια έκτακτη/επείγουσα κατάσταση υγείας; Με αυτές τις συνθήκες για να έρθει ένα ασθενοφόρο χρειάζεται διπλάσιος χρόνος. Ποιος/α αφουγκράζεται την ανησυχία, την αγωνία και την ανασφάλεια των κατοίκων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που νοσούν;
Πριν λίγες μέρες στη Γέφυρα της Διάβας έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων. Είναι μια κίνηση που πρέπει να αποκτήσει δυναμική. Θα πρότεινα:
- Ο Δήμαρχος να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του στην Κυβέρνηση, τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές του Νομού μας, όπως και τα ΜΜΕ, στα οποία, επίσης, έχει πρόσβαση.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο να θέτει το θέμα της γέφυρας προς συζήτηση συστηματικά και να ασκήσει πίεση στην Κυβέρνηση με την αποστολή των αποφάσεών του αλλά, και γιατί όχι, προτάσεών του.
- Να δημιουργηθεί Κίνημα Κατοίκων ή Επιτροπή ή οτιδήποτε άλλο για την επι/ανα/κατασκευή της γέφυρας, το οποίο θα διοργανώνει δράσεις, θα ασκεί πιέσεις, θα ζητά ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εργασιών. Το κίνημα/επιτροπή να ενδυναμωθεί με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου, ή, ίσως θα μπορούσε να οργανωθεί από τον ίδιο τον Δήμο. Ενδεχομένως αυτή την Επιτροπή θα μπορούσε να αφορά σε όλα τα γεφύρια που έχουν καταστραφεί [Σαρακίνας και Παραλλαγής] και με προοπτική να διατηρηθεί μελλοντικά για την εποπτεία όλων των γεφυριών.
Κυρίες/Κύριοι κανείς/καμία δεν μπορεί να νιώσει και να καταλάβει την αγωνία και την ανασφάλεια των κατοίκων των χωριών των ΔΕ Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού.
Ας ενώσουμε όλοι/ες μαζί τις δυνάμεις μας και να πετύχουμε την άμεση έναρξη των εργασιών επι/ανα/κατασκευής της γέφυρας.