Τοπικά

“Γίνε η αλλαγή που περιμένεις-Let’s do it Trikala”

Με το σύνθημα αυτό η μεγάλη οικογένεια του Εθελοντισμού κάνει προσκλητήριο στην κοινωνική προσφορά, την συμμετοχικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθησία όλων των πολιτών, των Τρικαλινών που ως κοινωνία δείχνει ότι είναι ανοιχτή  σε καινοτομίες και προκλήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η δράση,, Let’s do it ,,έχει μπει δυναμικά στο καλεντάρι των εθελοντικών εκδηλώσεων ως η συμμετοχή στην ταυτόχρονη μεγαλύτερη δράση στην Ελλάδα Τι είναι όμως αυτή, πώς ξεκίνησε και πως εξελίσσεται?

Η αρχική ζύμη προέκυψε από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων μαθητών Λυκείου σε μία περιοχή των Αθηνών που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν την ομάδα,,Ωρα για δράση,, και υιοθέτησαν το Δάσος του Υμηττού. Δεντροφύτευση, καθαρισμός, εξωραϊσμός ήταν το αντικείμενο ενασχόλησης. Μετά όμως την πυρκαγιά του  2009 και τις καταστροφικές συνέπειες από τα αποκαΐδια δημιουργήθηκε η σπίθα που αναζωπύρωσε μια τεράστια ομάδα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Στο πρότυπο της Εσθονίας ,,Καθαρίζουμε την Χώρα μας σε 1 ημέρα, ,θέλησε η ομάδα να κάνει κάτι αντίστοιχο. Έτσι μαθητές-φοιτητές-συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες με τον επιστημονικό φορέα Ελληνικής εταιρίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων δημιούργησαν την ομάδα Let’s do it.

Στρατηγικές αποφάσεις ήταν και είναι το Zero Budget και Zero Print,δηλαδή δεν θα υπάρχει διαχείριση χρήματος άρα  η κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και δαπάνες θα γίνεται αποκλειστικά από τους υποστηρικτές και δεν θα υπάρχει κανενός είδους έντυπη έκδοση για λόγους μη ρύπανσης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκστρατείας αυτής.

29 Απριλίου 2012 συμμετείχαν για πρώτη φορά συντονισμένα πάνω από 20 χιλιάδες εθελοντές και σταδιακά το νούμερο ανεβαίνει .Πέρυσι πάνω από 105.000 ενώ φέτος υπάρχει η φιλοδοξία ο αριθμός να φτάσει στους 150.000 δηλαδή το 5% του πληθυσμού μας.

Από το 2014 θεσπίστηκε και η εβδομάδα εθελοντισμού με στόχο την παρέμβαση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και της νεολαίας. Πέρυσι πάνω από 1400 σχολεία ανταποκρίθηκαν δηλ το 10% των σχολικών μονάδων.

Τελικά το Let’do it είναι η μεγάλη γιορτή του Εθελοντισμού και της προσφοράς. Αύριο υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων ομάδες, συλλογικότητες και φορείς δίνουν ραντεβού στο άλσος του Προφήτη Ηλία στις 10.00 το πρωί συμμετέχοντας σε αυτή την γιορτή δίνοντας το δικό τους μήνυμα. Μία ευχή για το παρών και μια ελπίδα για το μέλλον. Το έχει ανάγκη το περιβάλλον μας ,το οφείλουμε στα παιδιά μας. Προστρέξτε στο προσκλητήριο και ελάτε στη μεγάλη οικογένεια του εθελοντισμού .Οικοδεσπότης η ΦΥΣΗ!!

ΛΑΠΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων

Εντεταλμένος σε θέματα Εθελοντισμού

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης