Τοπικά

Γεφύρι Σαρακίνας: Η «βουβή» κραυγή

Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημότης Δήμου Μετεώρων

 

Το γεφύρι της Σαρακίνας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το «αδερφάκι» του γεφυριού της Πύλης, για τρεις λόγους :

Πρώτον, γιατί και τα δύο χτίστηκαν/θεμελιώθηκαν από τον Άγιο Βησσαρίωνα, περίπου την ίδια περίοδο. Το γεφύρι της Πύλης το 1514 και το γεφύρι της Σαρακήνας το 1520.

Δεύτερον, βρίσκονται στα δύο άκρα του ίδιου βουνού, του Κόζιακα και κάτω από τις καμάρες τους ρέουν παραπόταμοι του Πηνειού ποταμού. Από τη μία μεριά  του Κόζιακα, τη νότια βρίσκεται το γεφύρι της Πύλης και από την άλλη μεριά τη βόρεια βρίσκεται το γεφύρι της Σαρακίνας.

Τρίτον, και τα δύο γεφύρια σηματοδοτούν τις δύο εισόδους του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης.

Αν και τα δύο «αδερφάκια» μεταξύ τους δεν μοιάζουν και τόσο πολύ. Το γεφύρι της Σαρακίνας αρχιτεκτονικά διαφοροποιείται σημαντικά από το γεφύρι της Πύλης αλλά και από όλα σχεδόν τα γεφύρια της χώρας μας. Είναι μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Κι ενώ το γεφύρι της Πύλης προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου, το γεφύρι της Σαρακίνας σπάνια το επισκέπτεται κάποιος/α [ίσως και να μην το γνωρίζουν]. Δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα στον κεντρικό δρόμο που να παραπέμπει σε αυτό. Βέβαια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά. Το μοναδικής ομορφιάς γεφύρι θα μπορούσε να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας και προσφέρει μοναδική θέα τόσο στον βράχο της Θεόπετρας όσο και στα Μετέωρα. Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς πως έχει περιθωριοποιηθεί εντελώς.

Πράγματι, το γεφύρι της Σαρακίνας στέκει παραμελημένο και μετά την καταστροφική θεομηνία του Ντάνιελ, βαριά πληγωμένο. Κανείς δεν φαίνεται να του δίνει σημασία, αφού καμία αναφορά/ενημέρωση δεν έχουμε σχετικά με την αποκατάστασή του.

Ανέτρεξα και στον ιστότοπο του Γεωπάρκου, καμία αναφορά δεν εντόπισα [όπως δεν εντόπισα και καμία αναφορά σε άλλα πολιτιστικά μνημεία και κυρίως στην άυλη πολιτισμική κληρονομικά των βλαχοχωριών με έμφαση στη γλώσσα τους, αλλά θα επανέλθω σε αυτό]. Αν και το γεφύρι βρίσκεται κτισμένο δίπλα σε ένα εντυπωσιακό βράχο, δεν περιλαμβάνεται στην αναφορά [στον ιστότοπο] του Γεωπάρκου [τουλάχιστον εγώ δεν το εντόπισα].

Είναι καιρός το γεφύρι της Σαρακίνας να μπει στο χρονοδιάγραμμα των αποκαταστάσεων των ζημιών του Ντάνιελ και οι φορείς (Δήμος Μετεώρων, Περιφέρεια, Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης), να ενεργήσουν γι αυτό. Το γεγονός, ότι το γεφύρι της Σαρακίνας είναι η βόρεια πύλη του Γεωπάρκου Μετεώρων -Πύλης, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στα Γεωπάρκα της Ουνέσκο, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισπευστούν οι διαδικασίες αποκατάστασής του.

Ας γίνουμε η φωνή του «πληγωμένου» γεφυριού, που «πονάει», αλλά δεν μπορεί να φωνάξει.

 

ΥΣ., Δήμαρχε, ας μπει μια πινακίδα στον κεντρικό δρόμο που να παραπέμπει στο γεφύρι [εγώ προσπάθησα να την εντοπίσω, αλλά δεν την είδα].

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης