Site icon TrikalaVoice

Γιατί αυτοκτονούν οι άνθρωποι στα Τρίκαλα;

Τρεις αυτοκτονίες και τουλάχιστον άλλες εφτά-οκτώ απόπειρες (από αυτές που έγιναν γνωστές) μέσα σε ένα εξάμηνο, είναι πολλές για μια μικρή πόλη σαν τα Τρίκαλα.

Τα περιστατικά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με περασμένα χρόνια και από μόνα τους σοκάρουν τη τοπική κοινωνία. Το ερώτημα που τίθεται στις περιπτώσεις αυτές έχει να κάνει με την αιτία, αλλά και για τον αν υπάρχουν τρόποι αποτροπής μιας πιθανής ενέργειας αυτοκαταστροφής.

Το trikalavoice.gr  αναζητά απαντήσεις και απευθύνεται στον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Αχιλλέα Οικονόμου.

«Για να απαντήσουμε με ασφάλεια και αυστηρά χωρίς άλλες προεκτάσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα ας δούμε κάποια πράγματα σχετικά με την αυτοκτονικότητα» μας λέει και συνεχίζει: «Θεωρείται από πλήθος μελετών ότι το 90-93% των ανθρώπων που αυτοκτονούν πληρούν τα κριτήρια για μια τουλάχιστον ψυχική διαταραχή. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας. Έτσι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ανεξαρτήτως των εξωγενών παραγόντων, η γέφυρα προς την αυτοκτονία είναι μια ψυχική διαταραχή.

Επομένως, ίσως είναι σημαντικότερο και χρησιμότερο να μιλήσουμε για αύξηση των ψυχικών διαταραχών και κυρίως της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που είναι οι πλέον ευάλωτοι είναι οι άνεργοι, ιδίως άντρες άνω των 40 ετών. Η εργασία δεν αποτελεί μόνο εισοδηματικό μέσο, αλλά και παράγοντα αυτοπροσδιορισμού του καθενός μας. Η βίαιη ανατροπή μιας τέτοιας πραγματικότητας (πχ ανεργία) είναι σαφέστατος παράγοντας ευόδωσης συναισθηματικών και αγχωδών διαταραχών.

Σε σχέση με την αυτοκτονικότητα επικρατούν δυο μύθοι: ο πρώτος λέει ότι «αυτός που λέει πως θα το κάνει δεν το κάνει». Η πραγματικότητα όμως είναι αντίθετη και συνεπώς πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε κάθε άνθρωπο που εκφράζει σκέψεις αυτοκαταστροφής. Ο δεύτερος μύθος αναφέρεται στην αντίληψη, ότι πρέπει να αποφεύγεται η συζήτηση περί αυτοκτονίας με κάποιον που υποπτευόμαστε ότι έχει τέτοιες σκέψεις στο μυαλό του, γιατί έτσι θα πραγματοποιήσει πιο εύκολα τα σχέδιά του. Και αυτή η άποψη είναι απολύτως λανθασμένη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι καταλήγουν αυτοκτονώντας να αποδεικνύεται ότι έχουν επισκεφτεί πρόσφατα γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που απέφυγε να εμβαθύνει στο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές, η έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης, η γρήγορη έναρξης της κατάλληλης θεραπείας υπό την επίβλεψη ψυχιάτρου και η εισαγωγή σε νοσοκομείο, όταν κρίνεται απαραίτητο, δρουν αποτρεπτικά και ευεργετικά.

Σχετικά με το ερώτημά σας για τον αν οι αυτοκτονίες στα Τρίκαλα είναι αυξημένες, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρα στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος».

Αχιλλέας Οικονόμου

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

www.psychiatros-trikala.gr

Exit mobile version