Site icon TrikalaVoice

Γραφείο “ενδοοικογενειακής βίας” στην Α.Δ. Τρικάλων-Δυο σχετικές συλλήψεις στην περιοχή μας

Συγκλονίζουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Μάλιστα και όπως καταγράφει το trikalavoice.gr το τετραήμερο που μας πέρασε στα Τρίκαλα έγιναν δυο σχετικές συλλήψεις στην περιοχή μας,  ενός άντρα που είχε καταδικαστεί παλιότερα και ενός ακόμη σε χωριό της Φαρκαδόνας.

 

Την Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητών αστυνομικών τμημάτων.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός, ζητώντας από τους διοικητές των τμημάτων να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση, ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου.

Οπως σημειώθηκε, για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Επιπλέον μέτρα

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

3) Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Exit mobile version