Τοπικά

Γ. Ηλιάδης: “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την Ειρήνη, την Κοινωνική Ευημερία και την Οικονομική Συνεργασία. Ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τους λαούς της, για να προσφέρει στους πολλούς και όχι στους λίγους και ισχυρούς.

Αυτούς τους στόχους της ίσως να μην τους κατάφερε στο βέλτιστο δυνατό βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το πλέον φιλόδοξο πολιτικό project που κατάφερε να συνδυάσει την ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με την οικονομική πρόοοδο όχι απλά σε μια χώρα αλλά σε μια ολόκληρη ήπειρο με διαφορετικές χώρες, διαφορετικές κουλτούρες, μια γεωγραφική περιοχή που γέννησε δυο παγκοσμίους πολέμους.

Κι εδώ πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι το στατικό και το μονοδιάστατο. Είναι ένα πεδίο διαρκούς πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είναι άλλη η Ευρώπη του Ανδρέα, Μιττεράν και του Σοάρες και άλλη η Ευρώπη της Μέρκελ, του Σόιμπλε ή του Σαλβίνι.

Για το λόγο αυτό οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η ευκαιρία µας να αλλάξουµε την ΕΕ και να οικοδοµήσουµε µια πιο δίκαιη Ευρώπη, πιο κοντά στην ιστορία της, τον πολιτισμό και τις διαχρονικές της αξίες.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προτείνουμε ένα ξεκάθαρο δρόμο μακρυά από πειράματα και τσαρλατανισμούς τους δεξιάς και αριστερής συντήρησης. Έναν δρόμο που θα αντιλαμβάνεται ότι ναι η Αγορά δημιουργεί νέο Πλούτο και ότι η Πολιτική μπορεί να τον διανείμει δίκαια εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους. Είτε μένουν στο Περιστέρι είτε στις Βρυξέλλες.
Θέλουμε ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που γίνει αφετηρία για την επιστροφή σε μια ΕΥΡΩΠΗ της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ανισότητα πρέπει να µειωθεί σηµαντικά, ενώ η συγκέντρωση πλούτου και ιδιοκτησίας στα χέρια των προνοµιούχων λίγων πρέπει να τερµατιστεί. Μια Ευρώπη ευηµερίας µε ισχυρά κράτη πρόνοιας, δίκτυα κοινωνικής προστασίας και ποιοτικές δηµόσιες υπηρεσίες είναι ζωτικής σηµασίας για την πρόληψη της φτώχειας και την προστασία όσων βρίσκονται σε ανάγκη, συµπεριλαµβανοµένων των νέων, των ηλικιωµένων, των ευάλωτων εργαζοµένων και των ανέργων.

Έχουµε καθήκον ναπροστατεύουµε τους ανθρώπους αν αρρωστήσουν, χάσουν τη δουλειά τους, υποφέρουν απόαναπηρίες ή πέσουν σε δύσκολους καιρούς. Το δικαίωµα σε ποιοτική υγειονοµική περίθαλψη,εκπαίδευση και αξιοπρεπείς συντάξεις είναι οικουµενικό και θα πρέπει να το υπερασπιστούµε. Στη δική μας Ευρώπη οι άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν το δικαίωµα να εργάζονται και να ζουν µε αξιοπρέπεια.
Η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισµός πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά και να µην απορρίπτονται ως ατοµικές αποτυχίες. Θα πρέπει να τηρείται η αρχή της ίσης αµοιβής για εργασία ίσης αξίας στον ίδιο εργασιακό χώρο. Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώµατα: καµία εργασία χωρίς σύµβαση, καµία εργασία χωρίς δίκαιο µισθό, απαγόρευση των συµβάσεων µηδενικών ωρών και της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς κατώτατους µισθούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η φτώχεια στην εργασία είναι ηθικά και οικονοµικά αδικαιολόγητη. Γι’ αυτό και αξιώνουμε έναν συµπληρωµατικό µηχανισµό προστασίας από την ανεργία, που θα στηρίζει τα Κράτη Μέλη σε περίπτωση έντονης αύξησης της ανεργίας όπως συνέβη στη χώρα μας στα χρόνια της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Για τη χώρα μας, την Ελλάδα, το μονοπάτι για την Ανάπτυξη και για μια πιο Δίκαιη Κοινωνία περνά αναγκαστικά μέσα από τη λεωφόρο της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Όπως απέδειξε η Κρίση, ο έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου την εποχή της Παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να γίνει από ένα μόνο κράτος αλλά χρειάζεται διεθνή συνεργασία και αντίστοιχους θεσμούς. Μέσα από την Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης και την ανταλλαγή στοιχείων μπορούμε να νικήσουμε τη φοροδιαφυγή και να ελαφρύνουμε τα βάρη από τους πιο αδύναμους που σηκώνουν το φορτίο των  ισχυρών. Ακόμη μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας. Από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την Κλιματική Αλλαγή που επηρεάζει όχι απλά την αγροτική μας παραγωγή και την ποιότητα της ζωής μας αλλά τις επόμενες γενιές ως τα μεγάλα εθνικά μας θέματα στην άμυνα και την ασφάλεια της Πατρίδας μας, από την οικονομική αξιοποίηση της ΑΟΖ ως την Κύπρο και από εκεί στα βόρεια σύνορα μας.

Για να τα διαχειριστούμε  όμως όλα αυτά με θετικό πρόσημο για τους πολίτες, χρειάζεται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ασφαλώς με Πρόεδρο της Κομισιόν τον εκλεκτό της ΝΔ, τον κύριο Βέμπερ, το Σόιμπλε της Βαυαρίας και υπέρμαχο του GREXIT. Ούτε ασφαλώς με μια παντελώς απούσα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, χωρίς αντιπρόταση και με εικόνα μωσαϊκού παραδοσιακή αριστερά την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια «αριστερά των κότερων»  που αρκείται στο να λέει μονότονα «όχι» και να αναμασά τις προφητείες του παρελθόντος.

Η Κοινωνική Ευρώπη, όμως μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από την ενδυνάμωση της φωνή των Προοδευτικών, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ένωση που ονειρεύτηκαν οι μεγάλοι προοδευτικοί πολιτικοί και φιλοδοξούν να συνεχίσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Πέδρο Σάντσες και ο Φρανς Τίμμερμανς. Μια Ευρώπη με ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ για τους λαούς της και ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των συντηρητικών πολιτικών, της υπερφορολόγησης και της Ακροδεξιάς από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι πολιτικές γραμμές είναι πλήρως διακριτές. Δεν έχουμε δικαίωμα στο λάθος.
Στις 26 Μάη, η Αλλαγή είναι στο χέρι μας. Πάμε!

Γιώργος Ηλιάδης

Υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων ΚΙΝ.ΑΛ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης