Το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων απένειμε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.
Σε ένδειξη της προσφοράς του σε παγκόσμιο επίπεδο στα θέματα της Πολιτικής Υγείας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη γενικότερη συμμετοχή του σε ηγετικές θέσεις για τη βελτίωση των πολιτικών υγείας και των συνακόλουθων παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων είχε λάβει ομόφωνα τη σχετική απόφαση σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021.
Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση – εισήγηση του τ. Δημάρχου Τρικκαίων και νυν Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, προς το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.
Η πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος διεξήχθη την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, με Πρόεδρο τον κ. Γιώργοο Παναγιώτου. Παρέστη ο τρικαλινός Καθηγητής, ενώπιον τρικαλινών πολιτών, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσας Ντιντή, του πρ. Δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, του τ. βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλου, των περιφερειακών συμβούλων κ. Σάκη Ξάφου και Ελισάβετ Χατζηγάκη και του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Θαν. Φαλτάκα.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς εστίασε σε στο πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό, στη σημαντική συνεισφορά του τρικαλινού γιατρού στην παγκόσμια ιατρική προσπάθεια για την Πολιτική της Υγείας και στην καταγωγή του.
Ως προς το βιογραφικό, ανέφερε εν τάχει και περιληπτικά πως, μετά την αποφοίτησή του από το 2ο Λύκειο Τρικάλων, συνέχισε ως
– Γιατρός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και από εκεί, με λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, στο London School of Economics, στο Imperial College of London, αλλά και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στο Σικάγο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη.
– Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για την παγκόσμια στρατηγική στη δημόσια υγεία, την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία, πρώτος διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics (LSE), ως τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της ίδιας Σχολής.
– Ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας
– Επιμελητής εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας
– Αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics, Policy and Law,
– Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ως προς τη συνεισφορά, ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε στο ότι συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους τρικαλινούς «γιατί ακριβώς επηρέασε και επηρεάζει την πολιτική της υγείας διεθνώς και στη χώρα μας», καθώς «με την ακαδημαϊκή του καριέρα, συνεχίζει να προσφέρει για ένα επίπεδο πολιτικών υγείας που να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών». Και συνέχισε: «Σε μια περίοδο αλλαγών, σε μια περίοδο ανησυχιών, όπως έδειξε ξεκάθαρα η πανδημία με τον Covid-19, χρειαζόμαστε την επιστήμη ως σύμβουλο, ως οδηγό και ως αποκούμπι. Αυτήν την επιστήμη, τις διδαχές και τις προτροπές της, τις συμβουλές και την ασφάλειά της, τιμά ο σημερινός τιμώμενος».
Ως προς την καταγωγή του κ. Μόσιαλου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε: «Η ευζωία και η υγεία, τα αγαθά για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, ιδεολογίας, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που προοδεύει, που στηρίζεται στους επιστήμονές της, που γνωρίζει ότι ο όρκος του Ιπποκράτη ξεκινά από τον θεό Ασκληπιό – από τον “τρικαλινό” θεό Ασκληπιό. Ο Ηλίας Μόσιαλος, σύγχρονος Ασκληπιάδης, συνέβαλε στο να σωθούν ζωές. Συνέβαλε στο να ληφθούν κρίσιμες και χρήσιμες αποφάσεις, όχι μόνο την περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και σε περιόδους πιο ήπιες, πιο ήρεμες. Ανοιξε δρόμους και πρότεινε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας, ασφάλισης, κοινωνικών πολιτικών».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι ο κ. Μόσιαλος συγκαταλεγόταν στις ψύχραιμες φωνές την περίοδο της πανδημίας, κάνοντας «τα Τρίκαλα ακουστά λόγω της πορείας του». Και αιτιολογώντας την τότε πρότασή του για επιβράβευση, σημείωσε ότι ο Καθηγητής έδινε απαντήσεις και συνεργαζόταν με την ΚΕΔΕ (τότε πρόεδρος της Ενωσης των Ελληνικών Δήμων ήταν ο κ. Παπαστεργίου) και τους Δημάρχους, που με τη σειρά τους τις μετέφεραν στις τοπικές κοινωνίες. Και τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο το 2021 έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για «αυτήν την προσφορά, αυτή τη συμμετοχή», κλείνοντας με μια προσωπική απεύθυνση προς τον Καθηγητή: «Σου οφείλουμε πάρα πολλά».
Ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος
Ο κ. Μόσιαλος με τη σειρά του, ευχαριστώντας για το ότι «η μεγαλύτερη τιμή είναι η αναγνώριση από την πατρίδα», σημείωσε ότι η μεγαλύτερη προσφορά στη διάρκεια της πανδημίας προήλθε από τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, αναφερόμενος σε αδυναμίες του ελληνικού συστήματος υγείας εκείνη την περίοδο για τον κορωνοϊό, σε δαπάνες, προσωπικό, υλικά, σε σχέση με συστήματα υγείας άλλων χωρών.
Για τον ίδιο, τόνισε ότι είχε συμπληρωματικό ρόλο «σε σχέση με όσους έδωσαν πραγματική μάχη στην πρώτη γραμμή» στους οποίους ο ίδιος αποτίνει τιμή.
Σημείωσε ως ευτυχές το γεγονός ότι στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο υπήρχε σύμπνοια στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας «στη μεγάλη εικόνα», αναφέροντας τις επαφές και συνεργασίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον κ. Τσίπρα, με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Για τον ίδιο, υπενθύμισε ότι μίλησε «σχετικά έγκαιρα, στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020, όταν κάλεσα την κυβέρνηση να συστήσει διυπουργική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας», με δεδομένες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικό, κάτι που οδήγησε στο «να πάρουμε ανάσες στην αρχή» με γρήγορες κινήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις «τρομακτικές σκηνές» από το Μπέργκαμο ή τη Βραζιλία.
Για το εμβόλιο τόνισε ότι από νωρίς είχε κάνει λόγο για ύπαρξή του ήδη από το 2020, λόγω της πληροφόρησης που είχε από αποφοίτους – πρώην φοιτητές του, που εργάζονταν είτε με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών είτε με εταιρείες.
Ανέφερε ότι αρχικώς «μίλησα αυστηρά» σε σχέση και με το Πατρινό Καρναβάλι εκείνη την περίοδο, αλλά η συνέχεια εμπεριείχε «ψύχραιμη, αναλυτική και κουραστική παρουσίαση» των δεδομένων, καθώς «πίσω από αυτή (την παρουσίαση) υπήρχε πολλή δουλειά» λόγω της ανάγκης για συνεχή διασταύρωση της πληροφορίας. Και τούτο, καθώς, όπως τόνισε, όσοι δεν πίστευαν στην πανδημία ή τα εμβόλια «έψαχναν να βρουν και την παραμικρή λέξη η οποία πιθανώς να ήταν λάθος», επισημαίνοντας ότι «συνήθως όποιος προσφέρει άρνηση στη σταθερότητα πολλές φορές στην πατρίδα μας, κερδίζει πόντους. Είναι πιο εύκολο να βγαίνεις απέναντι είναι πολύ πιο δύσκολο να προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο, τι είναι το σωστότερο να γίνει. Είναι πολύ πιο εύκολο να βγαίνεις απέναντι, γιατί δε χρειάζεται να το μελετήσεις και πολύ. Είναι πολύ πιο δύσκολο να βγεις εποικοδομητικά, γιατί πρέπει να το μελετήσεις, γιατί πρέπει να βρεις λύση. Το να μη βρεις λύση είναι η πιο εύκολη στάση που μπορεί να έχει κανείς και πολιτικά και κοινωνικά». Και επανέλαβε ότι επιτυχία ήταν η σχετικά ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, που βοήθησε πολύ γιατρούς και υγειονομικούς.
Τέλος, ειδικά για τη βράβευση από τον Δήμο Τρικκαίων, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «επειδή είναι ο τόπος μας, είναι ό,τι μεγαλύτερο στη ζωή μας». Και έθεσε τονε αυτό του στη διάθεση του Δήμου Τρικκαίων και της ΠΕ Τρικάλων, για παροχή βοήθειας ως προς την αναβάθμιση της υγειονομικής κατάστασης, αποδεχόμενος σχετική πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσας Ντιντή, τονίζοντας «Ο, τι θέλει η πατρίδα μου θα το κάνω και θα είμαι υπερήφανος πολύ».
Η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων
Η κ. Χρύσα Ντιντή, εκτός από την πρότασή της για συνεργασία Δήμου Τρικκαίων ΠΕ Τρικάλων και Καθηγητή, τόνισε στον χαιρετισμό της, πως οι «οι άνθρωποι με διεθνές κύρος κοιτούν το συνολικό καλό».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
Ο Γιώργος Ηλιάδης, αφού επεσήμανε ότι οι τρικαλινοί είναι υπερήφανοι για τον κ. Μόσιαλο, ως μέρος της παγκόσμιας ιατρικής ελίτ, προέκρινε την ανάγκη να συνεχίσει το έργο του «με το ίδιο πάθος και την ίδια κοινωνική ευαισθησία».
Ο πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων
Ο κ. Χρήστος Λάππας αναφέρθηκε στην τιμή και την ευγνωμοσύνη για τον κ. Μόσιαλο
(«ό,τι και να πω θα αδικήσω»), αλλά και στο καμάρι για το ότι βρίσκεται στο παγκόσμιο στερέωμα, ευχαριστώντας τον «από καρδιάς»
Ο πρ. βουλευτής Τρικάλων
Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος τόνισε πόσο σημαντικό είναι να τιμά η πόλη, η χώρα και η παγκόσμια κοινότητα, τις προσπάθειες όσων αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Αναφέροντας ότι κ. Μόσιαλος έδωσε δείγματα γραφής σε πολύ κρίσιμες περιόδους, σημείωσε ότι «θέλουμε έγκυρες φωνές, που τολμούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να πουν πράγματα», ενώ «είμαστε ευτυχείς που εκείνη τη δύσκολη περίοδο εκπροσωπούσε τη χώρα μας ο κ. Μόσιαλος,», καθώς «η ιατρική κοινότητα με αυτόν τρόπο έχει τη δυνατότητα να βρίσκει θετικές συμπεριφορές». Και τόνισε ότι είναι τιμή για τους γιατρούς και τους τρικαλινούς η βράβευση του κ. Μόσιαλου.
Ο κ. Κρεμμύδας
Μικρό χαιρετισμό έκανε και ο πρ. επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο (προηγούμενο) Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων κ. Κώστας Κρεμμύδας, επισημαίνοντας ότι «δεν ισχύει το ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ευθύνες ανέλαβε ένας αληθινά σημαντικός άνθρωπος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα τρικαλινό τέκνο χαίρει αυτής της εκτίμησης παγκοσμίως».
Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές Τρικάλων Θανάσης Λιούτας και Μαρίνα Κοντοτόλη.