Site icon TrikalaVoice

Δεκάδες Φανουρόπιτες ευλόγησε ο Τρίκκης Χρυσόστομος (φώτο)

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βαλομανδρίου επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς.

 

 

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που παρασκευάζεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος είναι ο προστάτης των χαμένων αντικειμένων και ο άγιος που «φανερώνει» το χαμένο. Η παρασκευή της φανουρόπιτας συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση και την ευσέβεια, καθώς θεωρείται ότι η πίτα αυτή «φανερώνει» τις επιθυμίες και τα χαμένα αντικείμενα στους πιστούς που την παρασκευάζουν με ευλάβεια.

 Ιστορία και Παράδοση

Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται κυρίως στις 27 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η πίτα αυτή προσφέρεται στην εκκλησία για να ευλογηθεί και στη συνέχεια μοιράζεται στους πιστούς. Πολλοί πιστοί φτιάχνουν τη φανουρόπιτα και για να τιμήσουν τη μνήμη της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, η οποία θεωρείται πως υπέφερε πολύ στη ζωή της και ζητάει τη συγχώρεση της ψυχής της μέσω αυτής της προσφοράς.

Παρασκευή της Φανουρόπιτας

Η φανουρόπιτα είναι απλή στην παρασκευή της, και οι συνταγές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με επτά ή εννέα υλικά, αριθμοί που θεωρούνται ιεροί στην Ορθόδοξη παράδοση.

#### Βασικά Υλικά (για την παραδοσιακή συνταγή):
– 1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο)
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
– 1 κουταλάκι σόδα
– 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 1 κουταλάκι κανέλα
– 1 κουταλάκι γαρίφαλο
– 1 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
– 1/2 φλιτζάνι καρύδια (προαιρετικά)

Η φανουρόπιτα φτιάχνεται συχνά ως τάμα στον Άγιο Φανούριο, είτε για να «φανερωθεί» κάτι που έχει χαθεί, είτε για να λυθούν διάφορα προβλήματα. Η παρασκευή της πίτας συνοδεύεται συχνά από ευχές και προσευχές, και υπάρχει η παράδοση να μοιράζεται σε εννέα ή σαράντα διαφορετικά σπίτια. Η φανουρόπιτα δεν είναι απλώς ένα γλυκό, αλλά ένα βαθιά ριζωμένο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και της θρησκευτικής ζωής. Φτιαγμένη με απλά υλικά και συνοδευόμενη από προσευχές και ευχές, η φανουρόπιτα συμβολίζει την πίστη και την ελπίδα των πιστών στον Άγιο Φανούριο για βοήθεια και καθοδήγηση στις δυσκολίες της ζωής.

Exit mobile version