Ροή Τοπικά

Δηλητήριασαν γεράκια στην περιοχή των Μετεώρων (εικόνες που σοκάρουν)

Σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης στην καρδιά της περιοχής φωλιάσματος των απειλούμενων με εξαφάνιση γυπών.  

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώνει σχετικά:

«Ο Μάρτιος έχει μπει για τα καλά και οι Ασπροπάρηδες βρίσκονται ήδη καθοδόν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στη χώρα μας. Ανάμεσά τους, αναμένουμε με αγωνία και τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων, που αφού έχουν περάσει τον χειμώνα στην υποσαχάρια Αφρική, θα διανύσουν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον προαιώνιο προορισμό τους: τα βράχια των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής για να φωλιάσουν.

Τι κι αν θεωρούνται προάγγελοι της άνοιξης; Τι κι αν ήταν πάντα κοντά στον άνθρωπο, στενά συνδεδεμένοι με την κτηνοτροφία; «Δηλητηριάζοντας» την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, τους επιφυλάσσουμε ένα δυσοίωνο καλωσόρισμα. Προχθές είχαμε δυστυχώς άλλο ένα περιστατικό δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή των Μετεώρων: ειδοποιηθήκαμε από Θηροφύλακα της περιοχής ότι δύο Γερακίνες βρέθηκαν νεκρές, πιθανά δηλητηριασμένες, σε ένα λιβάδι μεταξύ των χωριών Σκεπάρι και Βλαχάβα Καλαμπάκας. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον συνοδό του, παρουσία δασοφύλακα του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Κατά την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν οι δύο Γερακίνες, με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, και λίγα μέτρα πιο πέρα το δηλητηριασμένο δόλωμα: ένα νεογέννητο κατσικάκι, ποτισμένο με φυτοφάρμακο.

Τόσο το ίδιο το δόλωμα όσο και τα δηλητηριασμένα πουλιά θάφτηκαν αμέσως, ώστε να αφαιρεθεί άμεσα αυτή η «βόμβα θανάτου» από τη φύση και να μην ακολουθήσουν κι άλλα θύματα. Το περιστατικό κρίνεται ως ίσως το πιο σοβαρό από όσα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, μιας και απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από την τελευταία φωλιά Ασπροπάρηδων της περιοχής και ήταν εμφανώς εκτεθειμένο πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά τα πουλιά προς την ταΐστρα. Για το περιστατικό διενεργεί προκαταρκτική έρευνα το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Σε περίπτωση που οι Ασπροπάρηδες είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή, τότε δίπλα στις δύο Γερακίνες θα κείτονταν και οι ίδιοι νεκροί. Το μεταναστευτικό ταξίδι του πουλιών είναι πολύ απαιτητικό ενεργειακά, με αποτέλεσμα μόλις φτάσουν στον προορισμό τους να σπεύδουν να καταναλώσουν την πρώτη διαθέσιμη τροφή που θα εντοπίσουν, πιθανώς το συγκεκριμένο δηλητηριασμένο δόλωμα. Στην περιοχή των Μετεώρων έχουν απομείνει μόλις τρείς Ασπροπάρηδες (ένα ζευγάρι και ένα μοναχικό άτομο), με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μόνο δόλωμα να μπορεί να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση του εμβληματικού αυτού γύπα από τα Μετέωρα.

 

Ας ελπίσουμε πως αυτό ήταν και το τελευταίο περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή και να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τους Ασπροπάρηδες στον ουρανό της Βλαχάβας, της Καλαμπάκας, του Καστρακίου, του Γάβρου, του Αγ. Δημητρίου, του Ψηλώματος, της Ασπροκλησιάς, της Καλλιθέας, του Κονισκού, της Αγ. Τριάδας αλλά και όλων των άλλων χωριών της περιοχής. Αν οι «Τυροκόμοι» χαθούν, τότε μαζί τους θα χαθεί για πάντα και ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Δασαρχείο Καλαμπάκας, καθώς και στη Θηροφυλακή της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία και άμεση κινητοποίηση.

 

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:

τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Η προστασία του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης