Site icon TrikalaVoice

Διάκριση μαθητριών των Εκπαιδευτηρίων ΑΘΗΝΑ

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως διαδεδομένα τα προγράμματα που σχετίζονται με τη διαπολιτισμικότητα και την ενημέρωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία απευθύνονται σε νέους. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα Εuroscola, το οποίο διεξήχθη στο Στρασβούργο την 1η Φεβρουαρίου 2018  και είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους από όλη την Ευρώπη να συναντηθούν, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, αλλά και για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Καίριος στόχος του προγράμματος είναι να προτρέψει κάθε νέο να εμπλακεί στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσει την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης. Άλλωστε, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, είναι αναγκαίο η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με νέες επιλογές και να αλληλεπιδράσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ώστε να αποκτήσει εμπειρίες και να προσανατολιστεί αναλόγως στο μέλλον.

Όσον αφορά στη δική μας εμπειρία, θα τη χαρακτηρίζαμε μοναδική. Από την μια πλευρά, ήρθαμε σε επαφή με πολλούς νέους διαφορετικής εθνικότητας, με απότοκο να γνωρίσουμε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες. Πέραν αυτού βέβαια, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ΕΕ, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών. Παράλληλα, μετρήσαμε και τις δυνάμεις μας, μιας και χρειάστηκε να απευθυνθούμε στο «μεγάλο» ακροατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητώντας σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά στις μέρες μας. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα αυτό ήταν μια καλή αφορμή να ταξιδέψουμε στο όμορφο Στρασβούργο συνδυαστικά με τη Φρανκφούρτη και τη Στουτγκάρδη, να περιηγηθούμε σε γραφικά μέρη, αλλά και να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς  με τα υπόλοιπα παιδιά της ελληνικής αποστολής. Ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου, τα επιβλητικά κτίρια, o ποταμός Ρήνος και τα ζωηρά χρώματα των σπιτιών της Αλσατικής πρωτεύουσας είναι εικόνες που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν μοναδική εμπειρία που κάθε νέος πρέπει να επιδιώξει, καθώς μέσω αυτής διευρύνονται οι ορίζοντες και το πνεύμα, δημιουργούνται και καλλιεργούνται νέες διαπροσωπικές σχέσεις, σφυρηλατείται η ευρωπαϊκή και κατ΄ επέκταση η οικουμενική συνείδηση, ενώ αποκτώνται σημαντικά εφόδια σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη δράση στο εξωτερικό. Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο μας, τα εκπαιδευτήρια «Αθηνά», που μας στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και μας έδωσαν αυτήν την ευκαιρία και ιδιαίτερα τον καθηγητή μας, φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Ψαρρή υπό την καθοδήγηση του οποίου πετύχαμε στην πρώτη φάση του γραπτού διαγωνισμού και καταλάβαμε τις δύο πρώτες θέσεις από τις εικοσιτέσσερις της περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία αξέχαστη εμπειρία και αξίζει όλοι να προσπαθήσετε προκειμένου να τη βιώσετε!»

Ταγάρα Βασιλική, Τσιλιώνη Ευφροσύνη

Μαθήτριες της Β¨ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Exit mobile version