Τοπικά

Διήμερες εκδηλώσεις των Σαρακατσαναίων στη Λάρισα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά διήμερη εκδήλωση με τίτλο «ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑ -ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2019» για το καλό του χρόνου.

Η κεντρική εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας.

Σκοπός και στόχος είναι η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους μας, να αποτελέσει ένα …Αντάμωμα στα Χειμαδιά…

Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης, «Δέντρο είναι οι ρίζες μας, ρίζες η παράδοσή μας», αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Φώτα), που είναι από τα αγαπημένα έθιμα του Σιναφιού, τα οποία μας φέρνουν κοντά και μας θυμίζουν την αξία του θεσμού της οικογένειας. Στα παλιά ευλογημένα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, το χαρμόσυνο μήνυμα των αγγέλων φέρνει ειρήνη στις καρδιές μας και δίνει βαθύτερο νόημα σε όλες τις μέρες του Γιορταστικού Δωδεκαημέρου.

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και την κοπή της πίττας των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσει δρώμενο με τα έθιμα του δωδεκαημέρου από την θεατρική ομάδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από τα Χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων όλης της χώρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου  ο διοργανωτής σύλλογος θα παρουσιάσει  στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Σαρακατσάνικη Μουσικοχορευτική Παράσταση , με θέμα «Στην στράτα της ζωής μας» ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του στην αίθουσα εκδηλώσεων «Palladium» .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων ,της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η κεντρική εκδήλωση της Κυριακής (11:00-14:00) θα μεταδίδετε απευθείας, μέσω  δορυφόρου,  από  12 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.  Η παραγωγή θα είναι  της « Θεσσαλίας T.V.». Η σύνδεση με τον δορυφόρο είναι μία  ευγενική χορηγία της HELLAS SAT .

Αναλυτικά το φετινό διήμερο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει :

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/01/2019

17:30  Μουσικοχορευτική Παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας,με θέμα  «Η  στράτα της ζωής μας»

21:00  Σαρακατσάνικο γλέντι – Χορός του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»  στην αίθουσα εκδηλώσεων  «Palladium»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/01/2019

10:30-11:00    Προσέλευση κοινού

Είσοδος χορευτικών τμημάτων Συλλόγων Σαρακατσαναίων με σκάρο

11:10  Έναρξη προγράμματος – Αγιασμός, χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων

11:45  Κοπή παραδοσιακής Σαρακατσάνικης πίτας

12:15   Δρώμενο από έθιμα Δωδεκαημέρου – Τραγούδι από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

12:40   Έναρξη χορών από Χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων   Θα παρουσιαστούν όλοι οι Σαρακατσάνικοι χοροί.

Κάθε χορός κρύβει μια ιστορία.

Θα μας συντροφεύσει Σαρακατσάνικη Ορχήστρα με τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης