Ροή Τοπικά

Διαχρονικό Μουσείο αποκτούν τα Τρίκαλα

Ακόμη ένα βήμα για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ έδωσε τη θετική του γνωμοδότηση στο κτηριολογικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων. ταυτόχρονα εγκρίθηκαν ανάλογα έργα για άλλες 4 περιοχές της χώρας.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της επεσήμανε: «Είμαι ευτυχής που η Χίος, τα Τρίκαλα, η Σπάρτη, το Θύρρειο και η Ερμιόνη αποκτούν νέα ή αναβαθμισμένα αρχαιολογικά μουσεία που θα στεγάσουν πολύτιμα ευρήματα, που αποκαλύπτει συνεχώς η αρχαιολογική σκαπάνη ή βρίσκονται στις αποθήκες των υπαρχουσών υποδομών, παρουσιάζοντας μία νέα, σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, ανοικτή και προσβάσιμη όχι μόνον στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία».
Ο δε Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπενθύμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο (που ξεκίνησε τις διαδικασίες ήδη από το 2015), το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και η θέληση για να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων, οδήγησαν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις φορείς υπέγραψαν στα τέλη του 2020 τη μίσθωση τμήματος του πρώην στρατοπέδου Πούλιου. Τον χώρο, δηλαδή, στον οποίο θα στεγαστεί το Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον λόφο του Προφήτη Ηλία, με ανέγερση και ενός βιοκλιματικού νηπιαγωγείου.
Οπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, το κτήριο που θα στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο (η πρώην Ταξιαρχία Υποστηρίξεως-ΤΑΞΥΠ) αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες εμβαδού 1.000 τ.μ. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ στο κτήριο της ΤΑΞΥΠ, αλλά και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρου του, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεώτερους αιώνες.

Σημειώνεται ότι στα Τρίκαλα αξιοποιείται υπάρχον κτηριακό απόθεμα. Δεν επιβαρύνεται η πόλη με καινούργια δόμηση, αντίθετα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύεται το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, η οποία περιλαμβάνεται στο εκθεσιακό πρόγραμμα. Οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε διαχρονικό μουσείο περιλαμβάνονται στη δεξαμενή των μελετών ωρίμανσης που εκπονούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου το έργο της επισκευής και της μετατροπής του κτηρίου σε μουσειακό χώρο να υλοποιηθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.

Το έργο έχει τον τίτλο «Αξιοποίηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων & του Περιβάλλοντος Χώρου του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου» με προϋπολογισμό 4.984.800 € για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης