Σοκάρουν τα στοιχεία για τις γυναίκες που έχουν ζητήσει βοήθεια τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα και όπως καταγράφει το trikalavoice.gr από το 2013 έως σήμερα έχουν απευθυνθεί και έχουν λάβει υποστήριξη από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων περισσότερες από 500 γυναίκες!… Ο αριθμός σοκάρει, ειδικά αν σκεφτεί τα περιστατικά που “κρύβονται”, καθώς σε μια μικρή κοινωνία όπως η δική μας πολλές γυναίκες διστάζουν-κακώς-να καταγγείλουν την περιπέτειά τους, η οποία σε ορισμένες φορές μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δήμου Τρικκαίων παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (κτίριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ).
Υλοποιείται στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων», με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Θεσσαλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24310 27943
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί μέχρι το τέλος του 2022
τη συνέχιση της λειτουργίας 5 Δομών Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών
Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, που παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή, ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σύμφωνα με το 23ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία. Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο, ενώ το 55%-95% θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:
-1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
– 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της
– 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της
– 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού
– 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας
-1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρατείνει μέχρι το τέλος του 2022 τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας 5 Δομών για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Πρόκειται για 2 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και 3 Κέντρα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 καλύπτει τόσο τα λειτουργικά έξοδα όσο και το μισθολογικό κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στις Δομές. Είμαστε παρόντες και συνεργαζόμαστε για να μειώσουμε την έμφυλη βία, να προστατεύουμε τις γυναίκες και να εξαλείψουμε το φόβο. Η συμμετοχή σας στην συζήτηση είναι προστιθέμενη αξία προς την κοινωνία και τις γυναίκες που έχουν ανάγκη προστασίας και συμβουλής για να έχουν μια καλύτερη ζωή» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε: «Η σημερινή ανοιχτή συζήτηση δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε μήνυμα ενάντια στη βία από όπου και αν προέχεται, προς όπου και αν κατευθύνεται. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να καταδείξουμε ότι γυναίκες και άντρες είναι συναγωνιστές στη ζωή και όχι ανταγωνιστές, αποφεύγοντας τον υπέρτατο, ακραίο φεμινισμό. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας έναντι γυναικών, ανδρών και παιδιών. Όλα έχουν να κάνουν με τις ικανότητες των ανθρώπων και όχι των φύλων».
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Λία Ρογγανάκη δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που στηρίζει αυτή την πρώτη μας δράση και ξέρω πως με την ευαισθησία που τον διακατέχει θα είναι αρωγός και στις επόμενες δράσεις μας. Ευχαριστώ την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων που έχει αποδείξει ότι μια ικανή γυναίκα μπορεί να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή κόντρα στις διακρίσεις και την ανισότητα. Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Θεσσαλίας αποτελείται από 18 μέλη και είμαστε όλες και όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για μια κοινωνία με λιγότερες διακρίσεις και ανισότητες».
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Ιατροδικαστή Αναστάσιο Θεοδωρίδη, τον Αστυνόμο Β΄ Αθανάσιο Σπανό και τον ψυχοθεραπευτή δρ Γιώργο Γιαννούση και παρεμβάσεις από τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας. Την ανοιχτή στο κοινό συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελευθερία και πρόεδρος ΕΤΑΣ Σωτήρης Κέλλας.