Site icon TrikalaVoice

Δριτσέλη: “Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αποζημιωθεί οι Τρικαλινοί αγρότες”

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Παναγιώτας Δριτσέλη σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Στην ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην Ολομέλεια της Bουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Ευάγγελος Αποστόλου. Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις, αλλά και ως προς τη γενικότερη πολιτική του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα :

 

1.       Όπως τονίστηκε από τον Υπουργό, το εξατομικευμένο εκτιμητικό έργο στο Νομό Τρικάλων έχει ήδη ξεκινήσει και η πληρωμή όλων των ασφαλιστικά ενήμερων αγροτών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 

2.       Οι εκτιμητικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ενισχυθεί με 200 συμβασιούχους εξειδικευμένους επιστήμονες και στο πλαίσιο αυτό το εκτιμητικό έργο αναμένεται να επιταχυνθεί συνολικά.

 

3.       Ως προς τις χιλιομετρικές αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί μέχρι τον Αύγουστο, μέσω εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών.

 

4.       Ως προς τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και σχετικά με την αποζημίωση καταστροφών που  άπτονται της εξέλιξης των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των σχετικών προτάσεων προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καλυφθούν πλήρως νέα φαινόμενα καταστροφών, που ενδεχομένως να οφείλονται στη κλιματική αλλαγή.

 

Από την πλευρά της η Παναγιώτα Δριτσέλη δήλωσε την ικανοποίησή της για την επιτάχυνση των διαδικασιών και υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης, για την ταχεία προσαρμογή των διοικητικών μηχανισμών στα νέα δεδομένα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και στις ανάγκες του.

Exit mobile version