Ροή Τοπικά

Εκλογές 2019: Μια γρήγορη αποτίμηση

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Τι μας λένε όμως τα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνα των προηγούμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015; Ας μελετήσουμε τα δεδομένα μας με τη σειρά.

Αρχικά, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσαμε να πούμε πως τα τελευταία χρόνια πέρασε μια περίοδο μετάβασης ιδεολογικής υπόστασης. Η αλλαγή του προέδρου του κόμματος, έδωσε στο κόμμα μια νέα μορφή ιδεολογικού πλαισίου. Η λαϊκή δεξιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτέλεσε παρελθόν, μεταφέροντας το ιδεολογικό πλαίσιο προς το κέντρο, με νέες φιλελεύθερες ιδέες. Υπήρξε θα λέγαμε μια ανακατανομή στελεχών. Οι «παλιές καραβάνες» της λαϊκής δεξιάς έδωσαν τη θέση τους, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, σε νέα «αύθαρτα» στελέχη, στελέχη τα οποία διατυμπανίζουν την κεντροδεξιά και καλούνται να δώσουν πλέον μια μάχη προς την πλήρη φιλελευθεροποίηση του κόμματος. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και η αύξηση του ποσοστού της από το 27,81% στο 39,85%.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο παράξενο και αν ακουστεί, η κατάσταση δεν άλλαξε δραματικά. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κηρύξει εκλογές πριν το πέρας της τετραετίας ήταν μια έξυπνη και μελετημένη κίνηση. Αποδείχθηκε πως από αρχές του χρόνου ήξερε πως ήταν ακατόρθωτο να ανεβάσει τα ποσοστά τού κόμματος και έτσι το μόνο που επεδίωκε ήταν να προλάβει την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Στην ουσία στόχος του θα μπορούσαμε να πούμε δεν ήταν η επανεκλογή, αλλά η περίπτωση να μην έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Με γνώμονα την αντίπαλη στάση των ΜΜΕ απέναντι σε εκείνον, αλλά και του μη αποτελέσματος της υπόθεσης Novartis, η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος δεν θα είχε καμία ελπίδα, αν έδινε άλλους τρεις μήνες παράταση στην προεκλογική περίοδο. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως δεν ήταν τεράστια η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 36,34% του 2015, πήγε στο 31,53% φέτος. Γεγονός που σημαίνει πως ο κορμός των ψηφοφόρων έμεινε στο κόμμα.

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ παρατηρήσαμε μια στασιμότητα στα ποσοστά, γεγονός που οφείλεται στην πορεία των δύο αυτών κομμάτων μέσα στην τετραετία. Δεν υπήρξε καμία στρατηγική και επικοινωνιακή αλλαγή κατά τη γνώμη μου. Ίδια πρόσωπα, ίδιες ιδέες και ίδιος τρόπος έκφρασης αυτών. Στηρίχθηκαν εκατέρωθεν στην βάση των ψηφοφόρων τους, δεν φάνηκε να κυνήγησαν το παραπάνω με αποτέλεσμα και το ΚΚΕ να παραμείνει στο 5,50%, ενώ το ΚΙΝΑΛ να καταφέρει μια ελάχιστη αύξηση και να ανεβάσει το ποσοστό του κατά δύο μονάδες σχεδόν και να φτάσει στο 8,10%. Φαίνεται πως το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να «αρπάξει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και να τους κάνει να μεταπηδήσουν στην δεύτερη κατά σειρά κεντροαριστερή παράταξη.

Η Ελληνική Λύση τώρα, είναι το ένα από τα δύο κόμματα που μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή. Δέκα έδρες και 3,70% για τον Κυριάκο Βελόπουλο. Είναι προφανές πως βρήκε μια νέα (ακρο)δεξιά παράταξη τους ψηφοφόρους. Η Χρυσή Αυγή που έχασε το 50% των ψηφοφόρων και έμεινε εκτός Βουλής έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης και το μικρό ποσοστό των ΑΝΕΛ που δεν κατέβηκαν στις εκλογές. Είναι ένα κόμμα που χρειάζεται προσοχή και σίγουρα όχι υποτίμηση, καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα της ακροδεξιάς, με ακραίες αντιλήψεις. Παρόλα αυτά μειώθηκαν σημαντικά τα ακροδεξιά έδρανα του κοινοβουλίου.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 αποκόμισαν το 3,44% των ψηφοφόρων και στην πρώτη του κάθοδο στις ελληνικές εκλογές κερδίζουν εννέα έδρες στη Βουλή. Η βάση του ποσοστού τού ΜέΡΑ25 φαίνεται να προέρχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και τους υποστηρικτές του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος.

Συμπερασματικά, η φράση «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει βάση. Όλοι περίμεναν το διασυρμό του κόμματος. Παρόλα αυτά με προσεγμένες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε πότε και πώς πρέπει να χάσει τις εκλογές. Θεωρώ πως και ο ίδιος γνώριζε τον αντίκτυπο του χειρισμού του θέματος της ονομασίας της Σκοπίων, τις προσδοκίες του λαού για την οικονομία και τον δυναμισμό που έδειχνε η φιλελεύθερη πλέον Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία συσπειρώθηκε αρκετά, όμως σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να πουν πως το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για εκείνους. Με βάση τον χρόνο ύπαρξης του κόμματος μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως έχει διαμορφωθεί πλέον ένας νέος κύκλος πόλωσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος όσον αφορά τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς φαίνεται να υπάρχει τεράστιος κατακερματισμός, ενώ αντίστοιχα η ακροδεξιά καταρρέει ποσοστιαία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παναγιώτης Δήμος

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας)

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης