Τοπικά

Εκπαιδευτήρια Αθηνά – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, διδάκτωρ μηχανικός του Ε.Μ.Π. σε θέματα Ενεργειακής Πληροφορικής και Μαθηματικών αλγόριθμων. Επίσης, είναι ιδρυτής της deeptech εταιρίας Intelen Inc με έδρα την Νέα Υόρκη ενώ έχει πολυτετή εμπειρία σε θέματα δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων.

 

Στην αρχή μας συστήθηκε και κατόπιν μας μίλησε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ενέργειες από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρούνται η αιολική, η ηλιακή, η αεροθερμική, η γεωθερμική, η υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, η υδροηλεκτρική, η ενέργεια που προκύπτει από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια. Αφού μας διευκρίνισε τι ακριβώς σημαίνει «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναλύσαμε και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Είναι αλήθεια ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε με μικρές καθημερινές πράξεις να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε, όπως με το να κλείνουμε το φως κάθε φορά που βγαίνουμε από ένα δωμάτιο ή με το να αφαιρούμε τους φορτιστές των κινητών από την πρίζα έπειτα από τη χρήση τους. Παρόλα αυτά, σε όλο τον κόσμο και  ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για θέρμανσηφωτισμόκλιματισμό κ.λπ. πέρα από εκείνη της τροφοδοσίας των διαφόρων μηχανών των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών. Για την απρόσκοπτη εξασφάλιση αυτής της ενέργειας γίνεται δυστυχώς εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση κυρίως σε ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο, οι γαιάνθρακες και το φυσικό αέριο. Τα αποθέματα, ωστόσο, αυτών των καυσίμων είναι περιορισμένα. Έτσι προβάλει αναγκαία η λήψη διαφόρων μέτρων περιορισμού τουλάχιστον της σπατάλης, ώστε να διαρκέσουν αυτά περισσότερο ή ακόμα και να βρεθούν νέες τεχνολογίες απεξάρτησης απ’ αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί με επιλογή οικονομικότερων μηχανών σε καύσιμη ύλη, αποδοτικότερων οικιακών εγκαταστάσεων (μονώσεις κ.λπ.) αλλά και οικονομικότερη (λιγότερη) κατανάλωση ενέργειας. Αναμφίβολα τέτοια μέτρα είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα των οικονομικών κερδών, επιφέρουν και πολύ μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής μας παρουσίασε την «ενέργεια του μέλλοντος,» την πυρηνική ενέργεια η οποία απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται και διασπώνται οι ατομικοί πυρήνες. Είναι, δηλαδή, η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλωβισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

Τέλος, οι μαθητές του σχολείου μου εκφράσαμε τις απορίες μας στον Δρ. Βασίλη κι έπειτα αυτός με την σειρά μας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.  Σίγουρα μετά τη σύντομη αυτή ομιλία γίναμε πιο «σοφοί» σε θέματα που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας και πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.

Σαμαρας Γιώργος γ γυμνασιου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης