Την Τρίτη 23 Μαΐου βρέθηκα προσκεκλημένος από τον Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ κ. Γιάννη Κουτεντάκη στην ετήσια εκδήλωση της Κατεύθυνσης του Προγράμματος Σπουδών του ΤΕΦΑΑ «Άσκηση, υγεία και αναψυχή» – Ειδικότητα «Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί» στα Τρίκαλα. Η ημέρα ήταν σημαδιακή, ήταν η επόμενη της εθνικής απογοήτευσης για την μη ευτυχή κατάληξη του Eurogroup για την οικονομική τύχη της Ελλάδας και παραμονή των … φοιτητικών εκλογών. Σε ένα πανεπιστημιακό χώρο (campus) υπόδειγμα ομορφιάς και καθαριότητας, με άφθονο πράσινο, λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα είχε στηθεί τεράστια τέντα, όπου από τους 800 προπτυχιακούς φοιτητές της ΣΕΦΑΑ συνάντησα περίπου 600 να χορεύουν μαζί με τους συναδέλφους τους της προαναφερθείσας ειδικότητας με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα, τα περισσότερα μέλη της οποίας ήταν φοιτητές, συν ο «δάσκαλός» τους Γιάννης Δήμας (μέλος ΕΕΠ). Εξακόσιοι φοιτητές, αφού τελείωσαν τα μαθήματά στους στις 8μμ, μαζί με τους καθηγητές τους και το προσωπικό του Τμήματος χόρεψαν επί ώρες Ελληνικούς χορούς, από Κρήτη μέχρι Θράκη, Ήπειρο και Αιγαίο. Μαζί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Erasmus από 6 ευρωπαϊκές χώρες. Ήπιαν ελληνικό κρασί, όχι «μπόμπες», σε ένα χώρο χωρίς ίχνος καπνού από τσιγάρο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση άρχισα να επαναπροσδιορίζω τις έννοιες «εναλλακτικό», «πολιτισμός στο ελληνικό πανεπιστήμιο», «κουλτούρα», «σεβασμός», «καλαισθησία». Μοιραία έκανα μέσα μου συγκρίσεις με τα συνηθισμένα φοιτητικά πάρτυ των ελληνικών πανεπιστημίων με τον άφθονο καπνό, τις ποτά «μπόμπες», τους καυγάδες, τις ζημιές, την ηχο-χαρτο-ρύπανση, την ασχήμια, την παρακμή.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους φοιτητές και στους καθηγητές της ΣΕΦΑΑ που έχουν συνδυαμορφώσει αυτή την πολιτισμένη κουλτούρα μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και που είναι υπόδειγμα και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Συνάδελφοι συνεχίστε έτσι.
Αγαπητοί/-ες φοιτητές/-ριες, χάρη σε εσάς, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα ένοιωσα ελπίδα και αισιοδοξία για τη νεολαία και τη χώρα μας. Σκέφτηκα ότι, μέσα σε μία περίοδο που η χώρα παράγει λίγα και εξάγει λιγότερα, το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να παράγει και να εξάγει πολιτισμό. Εσείς δώσατε ένα τέτοιο δείγμα. Σας ευχαριστώ για το μάθημα «ακαδημαϊκού πολιτισμού» που πήρα από εσάς.
Θανάσης Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Βόλος, 24 Μαΐου 2017