Τοπικά

Ενημερωτική εκδήλωση για τον σακχαρώδη διαβήτη, από το Κ.Υ. Μουζακίου

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία. Περίπου 1 στους 11 ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από Διαβήτη, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλύτερη, αφού περίπου το 10% των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο, ποσοστό που έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για μια νόσο σε μεγάλο βαθμό υποδιαγνωσμένη, με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, που απορροφά το 12% των συνολικών δαπανών για την υγεία παγκοσμίως.

H 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – World Diabetes Day (WDD), ως απάντηση στην διαρκώς αυξανόμενη επίπτωση του νοσήματος. Η αρχική ιδέα προωθήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ενώ από το 2006 έχει τεθεί και υπό την αιγίδα των  Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καμπάνια διεθνώς για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο με αποδέκτες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 160 χώρες. Η φετινή εκστρατεία έχει ως κύριο θέμα  «Γυναίκα και Διαβήτης – δικαίωμα για ένα υγειές μέλλον», εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες των γυναικών που πάσχουν ή κινδυνεύουν από τη νόσο καθώς και στον καίριο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι γυναίκες στην υιοθέτηση υγιεινών και την αποφυγή δυσμενών συνηθειών από όλα τα μέλη της οικογένειας, κυρίως όμως από τα παιδιά. Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκδηλώσεις διοργανώνονται διεθνώς με στόχο να αναδείξουν το Διαβήτη ως καίριο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και να προωθήσουν τη λήψη συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση νόσου.

Στα πλαίσια λοιπόν των φετινών δράσεων το Κέντρο Υγείας Μουζακίου διοργανώνει την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα & Σακχαρώδης Διαβήτης» με ομιλητή τον κ. Βασίλη Γκιζλή, Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Επιμελητή Α’ του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ομάδα επαγγελματιών υγείας του ΚΥΜ (Επισκέπτριες Υγείας, Νοσηλεύτριες) θα παρέχουν ενημερωτικό υλικό, θα πραγματοποιούν μετρήσεις τριχοειδικού σακχάρου ενώ θα γίνει και αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη σε όσους το επιθυμούν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης