Site icon TrikalaVoice

Εν χορδαίς και οργάνοις!

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «Το Δημοτικό Τραγούδι. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού» την προσεχή Τετάρτη 5 Ιουλίου 8 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη

Το γεγονός πως, σήμερα, σε μια εποχή καθολικής παρακμής, το δημοτικό τραγούδι, όχι μόνο ως κείμενο αλλά και ως μουσική, τραγούδι και χορός, κατακτά το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος των νέων, δεν αποδεικνύει μόνο τη διαχρονική αξία του, αλλά καταδεικνύει πως, όταν ένας πολιτισμός, όταν ένα έθνος αγγίζει κυριολεκτικά τα όρια της επιβίωσής του, τότε «επιστρέφει», βυθίζεται στα βαθύτερα στρώματα της ταυτότητάς του για να βρει ίσως τη δύναμη μιας ανάτασης, και πάλι.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «Το Δημοτικό Τραγούδι. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού» που είναι να γίνει την προσεχή Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, δεν θα είναι λοιπόν μια… απλή παρουσίαση ενός ακόμη βιβλίου στην πόλη μας.
Θα συνοδευτεί και από μουσική και από χορούς από την δημοτική μουσική μας παράδοση στον χώρο που πραγματικά είναι ιδανικός για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις: Τον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη που από φέτος αναμένεται να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς και πολιτιστικής δραστηριότητας στα Τρίκαλα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ασκληπιός κ. Γιάννης Σούλιος, ο συγγραφέας, λαογράφος και ερμηνευτής παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών κ. Σωτήρης Γοργογέτας και ο συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του κινήματος Άρδην κ. Γιώργος Καραμπελιάς. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, μέλος του κινήματος Άρδην κ. Σωτήρης Κύρμπας.
Στη συνέχεια θα αναλάβει «δράση» ο κ. Σωτήρης Γοργογέτας και το… κλαρίνο του που με συνοδεία νέων σπουδαστών θα ερμηνεύσουν χαρακτηριστικά δημοτικά άσματα της περιοχής μας.
Και επειδή δημοτικό τραγούδι χωρίς χορό δεν γίνεται, το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του «Ασκληπιού», υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Ηλία Ζαχαράκη θα σύρει τις γυροβολιές του κάτω από τα δροσερά πλατάνια του παρακείμενου Ληθαίου ποταμού.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία δημοτικών τραγουδιών από ομάδα νέων σπουδαστών (οι περισσότεροι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία). Θα τραγουδήσουν η Χριστίνα Μπελμέζου και η Ελένη Λεοντάκη, κλαρίνο ο Δημήτρης Καραβίδας και λαούτο ο Κώστας Γκότζιας που με την βοήθεια μουσικών επιμελείται το πρόγραμμα.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το κίνημα Άρδην και τον Λαογραφικό Όμιλο «Ασκληπιός» Τρικάλων είναι ενταγμένη στα πλαίσια της εβδομάδας Μουσικής και Τέχνης που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Exit mobile version