Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» φιλοξένησαν τη συγγραφέα Τούλα Τίγκα. Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνική Γλώσσας και με αφορμή την ενότητα «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε διαφορετικοί» οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ’ γυμνασίου με υπεύθυνη τη φιλόλογο κα Καραβασίλη Εύη είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν σε μια δίωρη επίσκεψη τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη του Σχολείου.
Αφορμή της πρόσκλησης της συγγραφέως ήταν το τελευταίο της βιβλίο για εφήβους «T’ άλλο μισό του κόσμου», στο οποίο με εξαιρετική λεπτότητα η Τούλα Τίγκα προσεγγίζει το θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής, βέβαια, των ατόμων που τείνουν να διαφοροποιούνται. Οι μαθητές εξέφρασαν την άποψή τους για τα στερεότυπα που αφορούν τον κοινωνικό ρατσισμό και σχετίζονται με τις σχέσεις των δύο φύλων, διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αλλά ανθρώπων διαφορετικής πολιτιστικής κουλτούρας. Με την παρότρυνση της συγγραφέως προβληματίστηκαν για τη θέση που οφείλουμε να δίνουμε στο «διαφορετικό», αφού ήδη ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, στην οποία διαφορετικοί άνθρωποι οφείλουν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν για την πρόοδό της.
Πέρα από τη διαφορετικότητα, που αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά και αποτελεί το βασικό θέμα του βιβλίου, συζητήθηκαν με τη συγγραφέα και άλλα θέματα όπως η αλληλεγγύη, η ανθρωπιάκαι το αίσθημα της αλληλοβοήθειας που είναι αναγκαία στην εποχή μας και διακρίνονται σε πολλές σκηνές του βιβλίου της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πρόσωπα / ήρωες δευτερευούσης σημασίας, που όμως κέρδισαν την προσοχή των νεαρών αναγνωστών, πράγμα που εξέπληξε τη συγγραφέα. Μάλιστα με αφορμή κάποια συμβάντα που περιγράφει η κα Τίγκα στο βιβλίο της ξεδίπλωσαν και οι ίδιοι παρόμοιες εμπειρίες που βίωσαν στην πόλης μας με ανθρώπους που είναι «διαφορετικοί» και συνήθως περιθωριοποιούνται από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Τίγκα που μέσα από το βιβλίο της «Τ’ άλλο μισό του κόσμου» οι μαθητές προβληματίστηκαν για ένα τόσο επίκαιρο θέμα που καθημερινά προβάλλεται,όπως τόνισε και η ίδια η συγγραφέας, ίσως και με λανθασμένο τρόπο κάποιες φορές από τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης, τη διαφορετικότητα. Κατάλαβαν ότι η αποδοχή και η ανεκτικότητα είναι δύο χαρακτηριστικά που οφείλουν να έχουν οι αυριανοί άνθρωποι με ευρύτητα πνεύματος για μια σωστά δομημένη κοινωνία.