Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια όλοι μας βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση εξ αιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του covid -19. Συνολικά η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με επώδυνες αλλαγές σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας εισήλθε σε αυτή τη νέα οδυνηρή πραγματικότητα κουβαλώντας στη πλάτη της μια βαριά λιτότητα και δημοσιονομική προσαρμογή για πάνω από μια δεκαετία .Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν τα νέα απρόοπτα δεδομένα του γενικού lοck down για 1,5 χρόνο να δημιουργήσουν ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα για το σύνολο των επιχειρήσεων που ήδη κουβαλούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Κύριος κλάδος που επληγη ήταν ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων και αμέσως μετά ακολουθει αυτός της εστίασης χωρίς φυσικά να είναι ευνοϊκά τα δεδομένα για κάθε είδους επιχείρηση λιανικής η χονδρικής πώλησης.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας για να κατορθώσει να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις εξήγγειλε το πρόγραμμα Ανάσα που μέσα από ένα πλαίσιο κριτηρίων και προϋποθέσεων επιδοτούσε μη επιστρεπτέα ως 50.000 ανώτερο ποσό ανά επιχείρηση σε σύνολο κονδυλίων 30 εκατομμύριων ευρώ. Η αλήθεια είναι πως οι προϋποθέσεις των δικαιούχων ήταν συγκεχυμένες και η ενιαία κατηγορία μοριοδότησης των υποψηφίων δημιουργούσε συνθήκες διαφορετικών ταχυτήτων με αποτέλεσμα οι μικρότερες επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων να μένουν εκτός επιδότησης.
Εξ αιτίας αυτής της αστοχίας ως προς το εύρος κατανομής των κεφαλαίων του προγράμματος Ανάσα, κάτι που ομολογήθηκε και από τα επίσημα χείλη της διοίκησης, η περιφερειακή αρχή σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη είτε στο περιφερειακό συμβούλιο είτε με δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα δεσμεύτηκε να μελετήσει όλες τις προοπτικές και τις δυνατότητες της περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο πρόγραμμα Ανάσα με πιο εξειδικευμένα κριτήρια και με πιο ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση ώστε περισσότερες πια μικρές επιχειρήσεις να επιτύχουν την επιδότηση που και σε αυτή την περίπτωση θα έχει μη επιστρεπτέα χαρακτηριστικά. Χρηματοδοτικό εργαλείο όπως και στην περίπτωση του Ανασα1 επιχειρείται να είναι το ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς όμως έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες από την αρχή του έτους και καμιά επιπλέον ενημέρωση για την έκβαση της προσπάθειας για την υλοποίηση το Ανάσα 2 δεν υπαρχει από τους ιθύνοντες της περιφερειακής αρχής.
Όλοι μας αναγνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά κυρίως σε τούτη τη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας, μιας και τώρα τέθηκε εκτός προστασίας κρατικής, αλλά και επιδότησης μέσω των κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών, κάτι που θα κορυφωθεί ως το τέλος του έτους όταν και το μορατόριουμ με στους πιστωτές θα λήξει.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και μετά από αίτημα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων εμπορίου και εστίασης της περιοχής των Μετεώρων ο κ περιφερειάρχης επερωτάται.
1α Τι σκοπεύει η περιφερειακή αρχή να πράξει ως προς τη διενέργεια του προγράμματος Ανάσα2;
β Αν είναι στις προθέσεις σας και στις δυνατότητες να υλοποιηθεί, σε ποιους χρόνους θα πραγματοποιηθεί και πότε θα ανακοινωθούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και πλασματικές ελπίδες όπως στο Ανάσα 1;
2 Οι εκταμιεύσεις στους επιλεγέντες του προγράμματος Ανάσα1 έχουν ολοκληρωθεί;
Αν όχι ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εκταμίευση των χρημάτων με δεδομένο πως τα αποτελέσματα των επιλεγέντων ανακοινώθηκαν περίπου στο τέλος το προηγούμενου έτους;
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ
Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας