Τοπικά

Επιστολή Μιχαλάκη σε Βορίδη, για το θέμα των αγριόχοιρων

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους.

 

«Αξιότιμοι Κ.κ

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει και να ζητήσει τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης, για ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα αγρότες των ημιορεινών περιοχών.

Συγκεκριμένα, για ακόμη μια χρονιά, αποτελεί καθημερινότητα το φαινόμενο της επανεμφάνισης μεγάλων πληθυσμών αγριόχοιρων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο των τελευταίων μηνών της Άνοιξης και όλου του Καλοκαιριού. Τα ευμεγέθη κοπάδια αγριόχοιρων βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής από την πυκνή θαμνώδη βλάστηση, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε καλλιέργειες με αποτέλεσμα την απώλεια της γεωργικής παραγωγής και την εκμηδένιση γεωργικού εισοδήματος.

Αιτίες αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων είναι το φαινόμενο της πυκνής θαμνώδους βλάστησης των ημιορεινών κυρίως εκτάσεων με είδη όπως το πουρνάρι, συνέπεια της εγκατάλειψης της εκτατικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα της εκτατικής αιγοτροφίας καθώς και οι επιμειξίες με κοπάδια ημιάγριων αγριόχοιρων που είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Οι συνέπειες του προβλήματος για τους γεωργούς είναι μεγάλες καθόσον οι προκαλούμενες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η απώλεια του εισοδήματος των ζημιωθέντων παραγωγών. Επίσης απευχόμαστε μεν αλλά οπωσδήποτε πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκρηξη κάποιας ζωονόσου σαν αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία γενικότερα.

Με βάση τα παραπάνω, πρότασή μας είναι η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσον αφορά στο σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, τις δασικές υπηρεσίες με την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, καθώς και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της φυτικής παραγωγής από τους αγριόχοιρους με τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης γεωργικής παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, ως δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης τοπικά αλλά και μέσω της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου καθώς και στον ΕΛΓΑ για τη διερεύνηση τρόπου αποζημίωσης».

 

                                                                                   ΜΕ ΤΙΜΗ

                                                                     Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                             Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

                                                                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης