Site icon TrikalaVoice

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικολογικού προσανατολισμού στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων

Μια εβδομάδα γεμάτη από εκπαιδευτικές δράσεις και περιήγηση στα αξιοθέατα των Τρικάλων και τον ελληνικό πολιτισμό πέρασαν ως φιλοξενούμενοι του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων 24 μαθητές και 8 καθηγητές από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Βουλγαρία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ ΚΑ2: “BRINGING UP NEW ECO-SCIENTISTS (BEECOS)”-«Ανατρέφοντας νέους επιστήμονες με οικολογικό προσανατολισμό».

Συγκεκριμένα από τις 13 ως τις 19 Μαΐου συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με τους επιμέρους στόχους του προγράμματος όπως η ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων.

Αρχικά ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. Θανάσης Ντιντής παρουσίασε το φωτοβολταϊκό «δέντρο», μία πρωτοποριακή κατασκευή με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ. Μίλησε για τον τρόπο κατασκευής, την αξία των ΑΠΕ και τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσης της παραγόμενης ενέργειας αναφέροντας ενδεικτικά τη φόρτιση κινητών και ηλεκτρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία.

Στο 1ο εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του σχολείου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κου Βασίλη Ότσιου οι μαθητές αφού μυήθηκαν στην αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των βιοκαυσίμων καθοδηγήθηκαν βήμα-βήμα να παράξουν από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια βιοντίζελ που στη συνέχεια χρησιμοποίησε ο καθηγητής κος Θοδωρής Γιαννούλας για να θέσει σε λειτουργία έναν συμβατικό πετρελαιοκινητήρα.

Στο 2ο εργαστήριο οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κας Βασιλικής Παπαποστόλου -και ακούραστης φωτογράφου όλων των δράσεων- υπολόγισαν το οικολογικό αποτύπωμα και την ενεργειακή απόδοση του ελληνικού σχολικού κτιρίου και διδάχθηκαν πώς μέσω συγκεκριμένων υπολογισμών και τύπων θα μπορέσουν να υπολογίσουν το οικολογικό αποτύπωμα του δικού τους σχολείου. Στο τέλος προχώρησαν στην έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής απόδοσης.

Με τέτοιες δράσεις επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης με επίκεντρο τον επιστημονικό τομέα (μαθηματικά, επιστήμη και τεχνολογία) και η γνωριμία ορθών πρακτικών με περιβαλλοντική προσέγγιση, που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έτσι ώστε να συνειδητοποιηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους η ανάγκη για προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Για την ολοκλήρωση των στόχων του προγράμματος στις 18 Μαΐου επισκεφτήκαμε τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΤΥΡΑΣ και πιο συγκεκριμένα τη μονάδα όπου παράγεται βιοαέριο από την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων και στοχεύει στην αποτελεσματική επεξεργασία όλων των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου. Τα οφέλη από το έργο είναι να παράγεται ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να μηδενίζονται τα οργανικά απόβλητα, να μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, να μειώνεται η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% και τέλος να μειώνεται η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70% έναντι της επεξεργασίας με αερόβια τεχνολογία. Το παραγόμενο βιοαέριο σύντομα θα υποκαταστήσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό την ανάγκη του εργοστασίου σε συμβατικά καύσιμα.

Παράλληλα, οι πολιτιστικές δράσεις και οι γαστριμαργικές απολαύσεις άφησαν στους καλεσμένους μας όμορφες εντυπώσεις. Σε αυτό συνέβαλαν πέρα από τις ξεναγήσεις της κας Χαράς Ρουσουλιώτη, υπεύθυνης του προγράμματος, και της κας Κατερίνας Μπαντέκα, υποδιευθύντριας του σχολείου στο Κουρσούμ τζαμί, στα δίδυμα οθωμανικά λουτρά και στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Μανάβικα, στο Βαρούσι και στα Μετέωρα οι γλαφυρές αφηγήσεις της κας Μαρούλας Κλιάφα στο ομώνυμο κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, η πολύτιμη ξενάγηση από την αρχαιολόγο στο Μεσαιωνικό κάστρο των Τρικάλων και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών Αγίου Στεφάνου και Μεγάλου Μετεώρου όπως και η προβολή στο Μουσείο Ψηφιακής απεικόνισης Μετώρων αλλά και ο Αχιλλέας, φύλακας στην εκκλησία «Πόρτα Παναγιά» στην Πύλη Τρικάλων.

Αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεπίδρασης η αποχαιρετιστήρια βραδιά όπου μαθητές και καθηγητές από κάθε χώρα χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακά αλλά και δημοφιλή τραγούδια της χώρας τους. Η βραδιά έκλεισε από την ελληνική ομάδα με συρτάκι κι «έβαλε στο χορό» όλους τους καλεσμένους!

Χωρίς βέβαια την ακατάπαυστη συνεργασία με τον καθηγητή κο Θανάση Βράντζα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, την πολύτιμη αρωγή των καθηγητριών κας Λίλας Μανίκα, Όλγας Ζυγολάνη και Λίλιας Παπαστάθη κατά την υποδοχή και την αμέριστη υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου, κας Θωμαΐδας Πέτα θα ήταν αδύνατο να στεφθεί με επιτυχία η δεύτερη κινητικότητα μαθητών και καθηγητών στην πόλη μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Τρικκαίων, κο Δημήτρη Παπαστεργίου για τη θερμή υποδοχή στο Δημαρχείο,στην Κα Ελένη Γιοντζή, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας για την προσφορά έντυπου υλικού για τους φιλοξενούμενούς μας, στον Απόστολο Τζιωρτζιώτη για την απολαυστική βαρκάδα στο Ληθαίο και στη χαλβαδοποιία Μπουλογιώργος «1 και ΚΑΤΙ» για την προσφορά του παραδοσιακού εδέσματος. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους μαθητές του σχολείου μας για την ουσιαστική συμβολή τους στην προετοιμασία, στα εργαστήρια και στις πολιτιστικές δράσεις.

Χαρά Ρουσουλιώτη

Για το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων

Exit mobile version