Τοπικά

Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 διεξήχθη ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά». Εισηγητής της ημερίδας και συνεργάτης του επαγγελματικού προσανατολισμού του Σχολείου ήταν ο κ. Στράτος  Στρατηγάκης, ένας ιδιαίτερα πολυπράγμονας άνθρωπος. Ο κ. Στρατηγάκης είναι μαθηματικός, εκπαιδευτικός συντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας Naftemporiki,  καθώς και συνεργάτης των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Έθνος». Με την ιδιότητά του ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και μαθητές που αφορούσαν στο εξεταστικό σύστημα, την επιλογή επαγγέλματος, την αποφυγή λαθών στις παραπάνω διαδικασίες καθώς και τις εναλλακτικές επαγγελματικές διαδρομές των νέων σήμερα.

Αρχικά μίλησε σε γονείς και μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και στη συνέχεια στους σημερινούς υποψηφίους της Γ’ Λυκείου, ξεκινώντας με το ερώτημα αν αξίζει τον κόπο να σπουδάσει κάποιος σήμερα. Μέσα από στατιστικά στοιχεία, όπως επεσήμανε, αποδεικνύεται τελικά ότι η ανεργία των πτυχιούχων σε σχέση με τους έχοντες τελειώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι σαφώς μικρότερη. Κατόπιν εστίασε στα κριτήρια επιλογής σπουδών και επαγγέλματος, δίνοντας έμφαση στο σημαντικότερο αυτών, που είναι να ακολουθήσουν οι μαθητές, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τον δρόμο της καρδιάς τους». Αν λάβουν υπόψη άλλες παραμέτρους, ισχυρίστηκε ότι κινδυνεύουν να κάνουν λάθη και να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που δεν θα τους προσφέρει ηθική ικανοποίηση και θα νιώθουν δυστυχείς στην καθημερινότητά τους. Ακόμη, έκανε διεξοδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνδυάσουν διαφορετικά  επιστημονικά αντικείμενα, μιας και θα πρέπει να είναι έτοιμοι και ευέλικτοι για τις αλλαγές που είναι σίγουρο ότι θα βιώσουν στην επαγγελματική τους πορεία, αφού ο κόσμος αλλάζει ραγδαία τεχνολογικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό και την εμπεριστατωμένη παρουσίαση κέρδισε το ενδιαφέρον γονιών και μαθητών, οι οποίοι του απηύθυναν ερωτήματα στο τέλος της ομιλίας του.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το πολύτιμο «εργαλείο» της δουλειάς του αποτελεί η εκπαιδευτική ιστοσελίδα ‘’Οδηγός Σταδιοδρομίας’’ την οποία ολοκλήρωσε μετά από χρόνια αναζήτησης και προσωπικού μόχθου και ανανεώνει συνεχώς με όλες τις εξελίξεις  που προκύπτουν καθημερινά στον εκπαιδευτικό τομέα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης