Είναι τόσο σημαντικός ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων στην Θεσσαλία; Μάλλον όχι λένε οι γιατροί. Πιο σημαντικό είναι να δούμε την ακτινογραφία των κρουσμάτων τα οποία ήδη έχουμε στη Θεσσαλία που θα μας δώσει χρήσιμα στοιχεία και γνώση για την συνέχεια. Τα κρούσματα στη Θεσσαλία υπολογίζονται σε 20 περίπου. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει απόλυτος αριθμός καθώς τα αποτελέσματα που βγάζουν τα ιδιωτικά εργαστήρια τα δηλώνουν απευθείας στο ΕΟΔΥ.
Η larissanet μίλησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγο κ. Γιώργο Συρογιαννόπουλο, τον άνθρωπο που είναι ο επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή μας.
Η ακτινογραφία των κρουσμάτων
Η εικόνα που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι καταρχήν τα περισσότερα κρούσματα είναι «εισαγόμενα». Δηλαδή σε πρώτη φάση είναι άνθρωποι που έχουν έρθει από το εξωτερικό είχαν κορωνοϊό. Στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στις επαφές τους, δηλαδή σε άτομα κυρίως του οικογενειακού και στενού τους περιβάλλοντος. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των κρουσμάτων απέτρεψε μεγαλύτερη διασπορά, που θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τα κρούσματα.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η όποια διασπορά στη Θεσσαλία είναι ήπια. Αυτό είναι ένα πραγματικά θετικό στοιχείο. Μάλιστα η Καρδίτσα είναι από τις λίγες περιοχές στη Ελλάδα που δεν έχει εκδηλώσει κρούσμα. Αυτή τη εικόνα πρέπει να την διαφυλάξουμε.
Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν προσβληθεί και μικρότερες ηλικίες. Η Θεσσαλία αυτή την στιγμή έχει δύο άτομα στην εντατική του ΓΝΛ, έναν 67χρονο και μια 72χρονη, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται σταθερή. Στο ΠΓΝΛ παραμένουν στους θαλάμους αρνητικής πίεσης 7 ασθενείς.
Ο κ. Συρογιαννόπουλος όμως υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά εγρήγορση καθώς τονίζει ότι το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. «Όντως η διασπορά στην κοινότητα έχει ήπια χαρακτηριστικά. Αυτή τη εικόνα πρέπει να διαφυλάξουμε. Πρέπει να μείνουμε σπίτι και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ο Απρίλιος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την πορεία του ιού, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημειώνει.