Site icon TrikalaVoice

Η αρχή της Ινδίκτου στη Μητρόπολη Τρίκκης (φώτο)

Με αφορμή την αρχή της Ινδίκτου, του νέου εκκλησιαστικού έτους δηλαδή, ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος τέλεσε το πρωί της Δευτέρας τον Αγιασμό των γραφείων της Μητροπόλεως, παρουσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά.

 

 

Ο όρος “ίνδικτος” προέρχεται από τη λατινική λέξη indictio και αναφέρεται σε έναν κύκλο 15 ετών που χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για φορολογικούς και διοικητικούς σκοπούς. Η ίνδικτος σηματοδοτούσε την αρχή ενός οικονομικού έτους και ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη ρύθμιση της φορολογίας και των δημόσιων έργων.

Ιστορική Χρήση

Η ίνδικτος καθιερώθηκε αρχικά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό το 297 μ.Χ. ως μέτρο για την αναπροσαρμογή της φορολογίας κάθε 15 χρόνια. Ο κύκλος αυτός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο Βυζάντιο και η έναρξή του συνήθως τοποθετείται την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θεωρείται και ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εκκλησιαστική Σημασία

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται ως αρχή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, και αυτή η ημερομηνία συνδέεται με την ίνδικτο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος αποκτά πνευματική διάσταση, καθώς οι πιστοί καλούνται να ανανεώσουν την πίστη και τη δέσμευσή τους προς το Θεό με την έναρξη του νέου έτους.

Σύγχρονη Χρήση

Σήμερα, ο όρος ίνδικτος χρησιμοποιείται κυρίως στην εκκλησιαστική παράδοση για να αναφέρεται στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Αν και η διοικητική του σημασία έχει μειωθεί με την πάροδο των αιώνων, η ίνδικτος παραμένει ένας σημαντικός θεσμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ίνδικτος είναι ένα παράδειγμα του πώς οι αρχαίοι διοικητικοί κύκλοι και πρακτικές έχουν διατηρηθεί στη θρησκευτική παράδοση και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή.

Exit mobile version