Site icon TrikalaVoice

Η Βασίλκα Μερεντίτη αποχαιρετά τη “γιαγιά Χαρίκλεια”

Η γιατρός Βασίλκα Μερεντίτη, κόρη της πρ. Βουλευτίνας Σούλας Μερεντίτη, μέσα από ένα απλό και όμορφο κείμενο από καρδιάς αποχαιρετά τη γιαγιά Χαρίκλεια Βαβύλη και την παιδικότητά της. Αναλυτικά η ανάρτησή της στο Facebook: “Πέθανε λοιπόν η γιαγιά μας η Χαρίκλεια λίγες μέρες πριν σβήσει 90 κεράκια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας σχεδόν μέχρι το τέλος. Οπότε, λέμε, μακάρι όλοι να μπορούσαν να πεθάνουν έτσι.
Έχουμε να θυμηθούμε άπειρα πράγματα, όπως όλοι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Για παράδειγμα, όταν κοιμόμασταν στη γιαγιά (πολύ συχνά, δηλαδή) ξυπνούσαμε νωρίς, θέλαμε δεν θέλαμε, το πρωί με τα κλαρίνα από το ραδιόφωνο στη διαπασών. Το σπίτι ήταν πάντα ανοιχτό για όλους. Στην κουζίνα ήταν μαζεμένες όλες οι γειτόνισσες, πίνανε ελληνικό καφέ, ανέλυαν τα πάντα, ήξεραν τα πάντα για μας και όταν μεγαλώσαμε μας έλεγαν, υποχρεωτικά, και το φλιτζάνι. Και μας ξεμάτιαζαν. Άν έμπαινες πρωί στη γιαγιά άκουγες πάντα Αργυρούση στο ράδιο. Το μεσημέρι της Κυριακής είχε μάθημα δημοτικών χορών στο σαλόνι με την τηλεόραση στην ΕΡΤ. Όσα εγγόνια μάθαμε παραδοσιακούς χορούς, εκεί μάθαμε. Είχε μαγαζί με αυτοκίνητα (Lada και Skoda γιατί ήταν αριστερή η γιαγιά) τρακτέρ (Belarus, για τον ίδιο λόγο), και γεωργικά μηχανήματα. Μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούνο χώρο, τη δεκαετία του ´70 και του ´80… Ήταν εξαιρετικά χειροδύναμη και περηφανευόταν γι’ αυτό, της άρεσε μάλιστα να δείχνει πώς μπορούσε να μας νικήσει όλους παιδιά και εγγόνια. Κάθε βδομάδα έφτιαχνε ζυμωτό ψωμί και τρέχαμε να φάμε όσο ήταν ακόμα πολύ ζεστό το “μέσα” και αφήναμε το ένα καρβέλι πάντα μόνο με την “κόρα” και αυτή τάχα θύμωνε.
Δεν ήταν άνθρωπος μοιρολάτρης, πάλεψε στη ζωή της πολύ, ειδικά αφού έμεινε χήρα, στα 40, με τέσσερα παιδιά που κατάφερε να μεγαλώσει και να σπουδάσει.
“Έδωσα εξετάσεις στην κοινωνία και πέρασα με άριστα” μας έλεγε και μας προκαλούσε να κάνουμε το ίδιο!
Θα ήθελε όλοι να την θυμόμαστε όπως ήταν: δυνατή, φιλόξενη, οξύνους, επιδέξια, κοινωνική, αγαπητή. ΖΩΝΤΑΝΗ.
Καλό ταξίδι”.

Exit mobile version