Site icon TrikalaVoice

Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στα Τρίκαλα (φώτο)

«Παράθυρο στο μέλλον» από τον Δ. Τρικκαίων και την επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

Εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη φιλοσοφία των δράσεων της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, σηματοδότησαν την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής και Πρέσβειρας εκ προσωπικοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας, κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στα Τρίκαλα. Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 συναντήθηκε με πλούσιο και στοχευμένο πρόγραμμα, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής.

Καινοτομία
Η επίσκεψη εστίασε στην καινοτομία, ως εργαλείο και στόχο ταυτοχρόνως, για την αλλαγή που χρειαζόμαστε, «ώστε να γίνουμε καλύτεροι, να αγαπήσουμε τις πόλεις μας, την Ελλάδα», όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Και υπενθύμισε ορισμένες καινοτόμες δράσεις του Δήμου, όπως το προσφυγικό, την εκστρατεία για το κάπνισμα από το 2017, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό (που επιστρέφει σύντομα), την ανάδειξη – αξιοποίηση του Ασκληπιού, του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, με τα φαρμακευτικά φυτά και το ανάλογο πρόγραμμα του Δήμου Τρικκαίων.
Συμφωνώντας στην καινοτομία και στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, η κ. Γ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη στήριξη και τις προτάσεις του κ. Παπαστεργίου, ως προέδρου της ΚΕΔΕ, στη στόχευση της «ΕΛΛΑΔΑ 2021», αλλά και στις «καταπληκτικές ιδέες που υλοποιεί» στον Δήμο Τρικκαίων.
Παραλλήλως, αναφέρθηκε ομοίως στην αλλαγή νοοτροπίας, ως ζητούμενο των δράσεων της Επιτροπής, για να «ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον», μέσω προτάσεων που καταθέτει η κοινωνία.  Και αναρωτήθηκε: «πώς θα αλλάξουμε νοοτροπία και τι δώρο θα κάνουμε στον εαυτό μας» για τα επόμενα χρόνια, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση; Απάντησε η ίδια: «να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε».

Οι τρόποι αλλαγής

Δείγμα των τρόπων αλλαγής είναι οι πρωτότυπες προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Τρικκαίων, για το «παράθυρο στο μέλλον» της Ελλάδας, που αποτελεί και έναν από τους άξονες παρέμβασης της Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλλε 2+1 προτάσεις, τις εξής:

  1. «Ξεκινώντας μια Μικρή Επανάσταση για το περιβάλλον»
    Το πρόγραμμα αφορά στον περιορισμό της χρήσης συσκευασιών καφέ μιας χρήσης και πλαστικών μπουκαλιών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ελληνικών πόλεων, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
    Την πρόταση παρουσίασε, στην κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ο κ. Δημήτρης Μαγκούτης, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τρικάλων, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Δήμο Τρικκαίων για τις λεπτομέρειες.
  2. «Ξεκινώντας μια Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση»
    Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στην εκπαίδευση μαθητών Δημοτικού Σχολείου στη ρομποτική, τη μηχανική και τον προγραμματισμό, με χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων, καθώς και η εισαγωγή των μαθητών στην έννοια της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, θα διευκολύνει την «ένταξή» τους σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.
    Βασικός στόχος, να αποτελέσει η πρόταση «έναν ισχυρό τροχό στο όχημα που θα μας οδηγήσει στην σύγχρονη πια, 4η βιομηχανική επανάσταση».
    Την πρόταση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων κ. Χ. Καλλιάρας. Η ανάλυσή της έγινε στην αίθουσα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, ε πρωτιές, συμμετοχές στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και πλήθος βραβεύσεων, ενώπιον του Διευθυντή του Σχολείου κ. Αγαθοκλή Αζέλη και της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Ελευθερίας Καραγιωργού. Οι οποίοι, μαζί με τις μαθήτριες Ευτυχία Αδάμου, Μαρία Γκέκα, Αννα Ιακωβάκη, Παρασκευή Ψάλλα, Μιχαέλα Αζέλη, Στεφανία Σπάχου, μία ημέρα νωρίτερα, συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους Ελληνες επιστήμονες Χρίστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.
    Αντικείμενο της συζήτησης, η ρομποτική σήμερα, οι δυνατότητές της στην εκπαίδευση, ο ρόλος του STEM, η ανάγκη για τη νέα εποχή και τα «εφόδια» της νέας γενιάς. Επιβεβαίωση για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών, ήταν η συμμετοχή στη συζήτηση, του τέως μαθητή, νυν φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Κων/νου Ζιούτου, η έμπνευση του οποίου προήλθε από τη συγκεκριμένη ομάδα ρομποτικής.
    Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου υπενθύμισε τη δωρεάν προσφορά 200 κιτ ρομποτικής στα σχολεία του Δήμου, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Code Girls που επί δύο χρόνια υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα.

    3. Μουσική παράσταση με τίτλο «Από τις τρεις, στις τέσσερις χορδές»
    Στα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού, πατρίδα των Τσιτσάνη, Βίρβου, Καλδάρα, Χρ. Κολοκοτρώνη, Σαμολαδά, Μητροπάνου, τα 200 χρόνια της Ελληνικής ιστορίας ξεδιπλώνονται μέσα απ’ τα τραγούδια του λαού, που με τη σειρά τους ξεδιπλώνουν τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας.
    Πρόκειται για παράσταση με μουσική, χορό και θέατρο, που ξεκινά από τον «ταμπουρά του Μακρυγιάννη» και φτάνει στο ρεμπέτικο, το αστικό λαϊκό τραγούδι, την τέταρτη χορδή στο μπουζούκι, σε συνάρτηση με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας.
    Τις προτάσεις παρουσίασε η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη.

Αγροδιατροφή

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος της [παρέμβασης του Δήμου Τρικκαίων, ο αγροδιατροφικός τομέας. Στον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας GiSeMi hub του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ, εκπρόσωποι 4 αγροτικών επιχειρήσεων, νέοι αγρότες και παραγωγοί, συνομίλησαν με την Πρόεδρο της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 για τον αγροτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις «Ecogaia Farm» (Καρατζάς Αλέξανδρος, Νατάσα Αντάρη), Hippocrates Farm (Παναγιώτου Κων/νος, Παπαγιαννάκη Κατερίνα), Λεβάντα Πηνειάδας (Γιαννακός Θανάσης, Γιαννακός Πάνος) και Παραδοσιακό Τυροκομείο Ελάτης (Κρούπης Ντίνος, Παπαγιαννάκης Χρήστος) παρουσίασαν τα προϊόντα τους από την τρικαλινή γη και εξέθεσαν τις απόψεις τους. Σε μια μακράς διάρκειας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνομιλία και συνεχείς ερωταποκρίσεις με την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, τέθηκαν και συζητήθηκαν θέματα για την παραγωγή, την οργάνωση των παραγωγών, το διατροφικό μοντέλο, την επιχειρηματική δραστηριότητα των αγροτών, τον ρόλο του κράτους κ.α.

Τεχνολογία

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων ξενάγησε την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και στο κέντρο ελέγχου του Smart Trikala. Παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών του Δήμου, προς όφελος των πολιτών, όπως σύστημα Αιτημάτων Πολιτών «20000», συστήματα φωτισμού, κατανάλωσης ενέργειας, GIS, δρομολογίων απορριμματοφόρων, μετρητές περιβαλλοντικών συνθηκών, έλεγχος δικτύου ύδρευσης, open data, προϋπολογισμός κ.α.

Πολιτισμός

Εκτός από τις προτάσεις για τον πολιτισμό, ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη διαθέτουν δωρεάν στούντιο ηχογραφήσεων, στο διοικητήριο των παλιών φυλακών. Σε αυτό, αλλά και στο Μουσείο, μέλη τρικαλινής ορχήστρας συνόδευσαν με γνωστές λαϊκές επιτυχία την ξενάγηση της κ. Γ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: «Σακαφλιάς», «Στην Καλαμπάκα μια βραδιά» του Β. Τσιτσάνη και  «Τσάμικος» του μ. Χατζιδάκι αντήχησαν στον ανανεωμένο χώρο του Μουσείου, δίνοντας το στίγμα της πόλης της μουσικής.
Νωρίτερα, κατά την έλευσή της, η κ. Γ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη περπάτησε παό την κεντρική πεζογέφυρα των Τρικάλων προς το Δημαρχείο Τρικκαίων, συνομιλώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις με τρικαλινούς. Ενώ το πρωί, είχε επισκεφθεί, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, παρόντος του Δημάρχου Μετεώρων κ. Θεοδ. Αλέκου.

Παρεμβάσεις

Την Πρόεδρο της Επιτροπής συνόδευσαν στα Τρίκαλα, σημαντικές προσωπικότητες – μέλη της Επιτροπής. Όπως, η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη,  πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στην ανάγκη να εστιάσουμε στη «μικρή μας πατρίδα». Επίσης, ο ζωγράφος κ. Γιώργος Ρόρρης και ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος, Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο οποίος παρενέβη σε ζητήματα χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής, παρέστη ο κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, ενώ βρέθηκε στα Τρίκαλα, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής, κ. Θανάση Κανταρτζή, πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας.
Σημειώνεται ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι αρμόδιοι με κάθε θέμα επίσκεψης αντιδήμαρχοι, παρευρίσκονταν στους αντίστοιχους χώρους. Συγκεκριμένα, στο γραφείο Δημάρχου η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολέτα Μπρουζούκη και η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Ψύχος, η τ. αντιδήμαρχος κ. Γ. Κοτρώνη – Μπαλοδήμου, ο π. αντιδήμαρχος κ. Η. Παπανικολάου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, η αντιπρόεδρός του κ. Εφη Λεβέντη και ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 κ. Μιχ. Λάππας, στο καφέ του Μουσείου Τσιτσάνη ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Ζιώγας, στο 7ο ΓΕΛ ο αντιδήμαρχος κ. Ακης Αναστασίου και η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Σ. Αλεστά και στο Gisemi Hub ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας.

Exit mobile version