Το δε σπιτικό της είναι πάντα ανοιχτό σε όποιον περαστικό (περιπατητές, κυνηγοί, ορειβάτες, τουρίστες) περάσει από εκεί ξέρει ότι μέσα στην ερημιά έχει κάπου να κοντοσταθεί με ασφάλεια, έστω και για λίγο θέλοντας κάπου να ξεκουραστεί. Η κυρία Μαρία θα τον φωνάξει για να του προσφέρει ένα ποτήρι γάργαρο νερό και ένα κομμάτι πίτας για να καρδαμώσει και να στυλωθεί!
Στο βίντεο που αξίζει να παρακολουθήσετε, ο Αντώνης ζητά από την κυρία Μαρία να φτιάξει μια πίτα με αγνά υλικά που παίρνουν από το περιβολάκι της και να δείξει σε όλους μας εκείνα τα μυστικά που κάνουν τις χωριάτικες Τρικαλινές πίτες ανάρπαστες ως τις καλύτερες ανά την Ελλάδα και όχι μόνο. Η κυρία Μαρία για να τους ευχαριστήσει τους φτιάχνει όχι μόνο μία αλλά δυο, τυρόπιτα και χορτόπιτα. Μας δείχνει πως φτιάχνει το φύλλο και τι υλικά χρησιμοποιεί και μας μαθαίνει μάλιστα πως να το ανοίγουμε σωστά. Η τεχνική φαντάζει απλή αν σου μεταλαμπαδεύσει την γνώση κάποια νοικοκυρά απ’ τις παλιές το σωστό τρόπο. Τότε με λίγη περισσότερο “προπόνηση” θα τα καταφέρεις να τα φτιάχνεις και εσύ, αραχνοΰφαντα, στο πιτσ φυτίλι που λένε!!!
Το εντυπωσιακό είναι ότι επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα για τα εντός σπιτιού ψησίματα χρησιμοποιείται η θρυλική και απέθαντη σόμπα η λεγόμενη “Μασίνα” για όσους την ξέρουν και ακόμα μπορεί να την έχουν στο σπίτι τους κληρονομιά από παλαιότερες γενιές. Στον εξωτερικό χώρο χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι φτιαγμένοι ξυλόφουρνοι με το εντυπωσιακότερο όλων είναι η θερμοκρασία ψησίματος… Πως άραγε οι νοικοκυρές χωρίς θερμόμετρο και χωρίς να μπορούν να δουν την θερμοκρασία κατάφερναν και καταφέρνουν, όπως μας δείχνει και η κυρία Μαρία, αυτό το εντυπωσιακό καλοψημένο αποτέλεσμα της πίτας αλλά και των φαγητών τους;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ