Εξήντα ένα (61) βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων βρίσκονται πλέον στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Βιβλία που ζητήθηκαν για το νέο δανειστικό τμήμα της ΕΒΕ, στον τομέα της Τοπικής και Γενικής Ιστορίας και τα οποία, μετά από προσεκτική επιλογή ανάμεσα σε 2.000 βιβλία τοπικής ιστορίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, εστάλησαν στην Αθήνα. Η επιλογή έγινε από το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού (τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού) του Δήμου Τρικκαίων. Στόχος, να μπορέσει ο αναγνώστης, ο ερευνητής, ο μελετητής, να έχει μια πρώτη σφαιρική εικόνα για τα τεκταινόμενα στα Τρίκαλα, διαχρονικά. Τα βιβλία δεν είναι μόνο ιστορικού περιεχομένου, αλλά εκτείνονται και σε θεματολογία πολιτιστική, κοινωνική, λαογραφική. Τα βιβλία είναι εκδόσεις του Δήμου Τρικκαίων, διαπρεπών τρικαλινών στους τομείς της ιστορίας, της έρευνας, της λαογραφίας, της δημοσιογραφίας, αλλά και ορισμένων μη τρικαλινών.
Σε ευχαριστήρια επιστολή του στον Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Γενικός Διευθντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Φίλιππος Τδσιμπόγλου, τονίζει:
«συμβάλλουμε όλοι μας στην προβολή της Πόλης σας και της ευρύτερης περιοχής με την μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία, που συνέβαλε και συμβάλλει με την διαχρονική της παρουσία στον εμπλουτισμό του ελληνικού μας πολιτισμού.
Να είστε καθ’ όλα βέβαιοι ότι με την προσφορά σας αυτή, όχι μόνο στέκεστε αρωγοί στην προσπάθεια που συστηματικά καταβάλλουμε για την εξεύρεση και απόκτηση νέων και δυσεύρετων τίτλων μια το Δανειστικό τμήμα της E.B.E., αλλά ταυτόχρονα γίνεστε και συμμέτοχοι στην άοκνη προσπάθειά της για την επίτευξη των εθνικών της στόχων».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ μετεγκαθίσταται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα βρίσκονται και τα βιβλία για τα Τρίκαλα. Παραλλήλως, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επικοινωνεί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, σε περίπτωση που επιθυμεί εμπλουτισμό στοιχείων από τα υπάρχοντα βιβλία.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υ0πηρεσιών, με έμφαση στη φιλαναγνωσία και στη διάσωση της τοπικής ιστορίας, σε συνδυασμό με την προσέγγιση των μικρών παιδιών, μέσω πλήθους δράσεων.