Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη σε λίγο καιρό θα είναι αυτό σχετικά με την κάνναβη. Συζητείται ήδη έντονα ότι η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για τη χορήγηση κάνναβής για ιατρικούς σκοπούς. Τι γνωρίζουμε όμως για την κάνναβη; Γιατί χρησιμοποιείται τόσο συχνά, ιδίως από νέους ανθρώπους. Έχει ιατρική χρήση και ποια είναι αυτή; Στα ερωτήματά μας απαντά ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Αχιλλέας Οικονόμου.
Γιατί χρησιμοποιείται τόσο συχνά;
«Η κάνναβη δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν καταγραφές από την αρχαιότητα, ακόμη και από τον Ηρόδοτο, για τη χρήση της ως «ευφορική ουσία». Πρόκειται για αυτοφυές φυτό, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές της γης. Οι χρήστες τη χρησιμοποιούν για τις παροδικές αγχολυτικές και ευφορικές ιδιότητές της. Δημιουργεί ένα αίσθημα επιβράδυνσης του χρόνου και πολλές αίσθημα πείνας.»
Έχει βλαβερές συνέπειες στους χρήστες;
«Ο πιο μεγάλος μύθος για την κάνναβη είναι ότι δεν έχει αρνητικές συνέπειες. Έχει και μάλιστα σοβαρές. Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει με σαφή τρόπο, ότι οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, σε σχέση με το μέσο όρο. Επίσης, λόγω της ισχυρής λιποφιλίας της επηρεάζει τόσο το DNA όσο και RNA, γεγονός που δεν το κάνει καμία άλλη ναρκωτική ουσία.»
Είναι ναρκωτικό; Προκαλεί εθισμό;
«Είναι ναρκωτική ουσία γιατί επηρεάζει το συναίσθημα, τον τρόπο σκέψης και την εγκεφαλική λειτουργία. Δεν προκαλεί το σωματικό εθισμό που προκαλούν άλλες ουσίες, αλλά σε πολλούς χρήστες έχει ως αποτέλεσμα έντονο ψυχολογικό εθισμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πάρα πολύ να την κόψουν. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πίσσα, οι χρήστες κάνουν βαθιά εισπνοή κατά τη χρήση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στο αναπνευστικό. Η χρήση της ενοχοποιείται για τροχαία δυστυχήματα, όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ. Ανήκει στα λεγόμενα ψυχαγωγικά ναρκωτικά.»
Είναι αλήθεια ότι έχει ιατρικές χρήσεις; Αν ναι ποιες είναι αυτές;
«Έχει όντως συγκεκριμένες ιατρικές χρήσεις. Αυτές αφορούν τη ναυτία και τον πόνο από τη χημειοθεραπεία, διάφορα σύνδρομα ανορεξίας, (πχ σε ασθενείς με HIV) και μυοσκελετικούς πόνους (πχ σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά πλάκας). Η ιατρική της χρήση επιτρέπεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μετά όμως από ιατρική συνταγή και παρακολούθηση. Υπάρχει μάλιστα και χάπι για το σκοπό αυτό.»