Ροή Τοπικά

Η νέα Νομαρχία των Τρικάλων. Εντυπωσιακή μελέτη ανάδειξής της (video)

Δείτε πως η Αρχιτέκτονας-Μηχανικός Ηλιάνα Κέλλα μεταμόρφωσε μέσα από την διπλωματική της εργασία στο ΕΜΠ το κτίριο της Νομαρχίας σε πραγματικά εμβληματικό για την πόλη.

Η πρόθεση του Δήμου Τρικκαίων να εντάξει το κτίριο της Νομαρχίας στο νέο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για την χρήση του.

Η διπλωματική εργασία της Ηλιάνας Κέλλα, την οποία παρουσιάζει σήμερα το trikalavoice.gr εκπονήθηκε το 2012, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτριο Ησαϊα. Τίτλος της ήταν «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ_ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΝΕΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ». Το παρακάτω βίντεο αποτελεί εικονική περιήγηση στην αρχιτεκτονική πρόταση που έγινε στα πλαίσια εκπόνησης Διπλωματικής εργασίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

https://www.youtube.com/watch?v=ajLjNvGPoQE&t=6s

Η περιγραφή της μελέτης συνοψίζεται ως εξής:

“Το τέλος της δεκαετίας του ’60 στερεί από την πόλη των Τρικάλων ένα κτήριο – τοπόσημο, ένα δημόσιο χώρο έντονης κοινωνικής δραστηριότητας. Στη θέση του ανεγείρεται το κτήριο που θα στέγαζε, μέχρι τις ημέρες των Καλλικράτειων αλλαγών στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, το Διοικητήριο του Νομού. Οι αλλαγές αυτές αλλά και λόγοι ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου σημείου στην πόλη ως υποδοχέα μιας τέτοιας χρήσης, κάνουν την μετεγκατάστασή της πιο επίκαιρη από ποτέ. Στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής εργασίας, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο ένα κτήριο άνευ αρχιτεκτονικής αξίας, που ωστόσο, λόγω μεγέθους, θέσης και ιστορικότητας, αποτελεί ένα σημαντικό αστικό συντελεστή, μπορεί να επανανοηματοδοτηθεί. Τόσο μέσα από την πρόταση νέων χρήσεων, συμβατών αλλά και ενισχυτικών των τρεχουσών εξελίξεων στο ρόλο που διαδραματίζει η ευρύτερη περιοχή σε χωροτακτική κλίμακα, όσο και μέσα από την αρχιτεκτονική επεξεργασία του στοιχείου που «δικαιολογεί» την επιλογή συνέχισης της ύπαρξής του: του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επιχειρείται η βελτίωση της προσπελασιμότητας των χώρων της ισόγειας στάθμης και της συσχέτισής τους με τις ροές στο γύρω δημόσιο χώρο, ενώ παράλληλα η επεξεργασία των όγκων και των υλικών γίνεται με άξονα την έκφραση μιας καταλληλότερης αστικής κλίμακας, της εξωστρέφειας του συνόλου, αλλά και της οργάνωσης των λειτουργικών ενοτήτων του”.

 

Ποια είναι η Ηλιάνα Κέλλα

Η Ηλιάνα Κέλλα είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Με σπουδές ειδίκευσης σε θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας στο Ε.Μ.Π., κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου». Aναλαμβάνει αρχιτεκτονικές επιλύσεις έργων διαφόρων ειδών και μεγεθών, παραγωγή ψηφιακών μοντέλων κτηρίων με ενσωμάτωση μη σχεδιαστικών παραμέτρων (BIM 3D) και παρουσίαση των μελετών με ποικίλα εκφραστικά μέσα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης