Site icon TrikalaVoice

Η ομιλία Σκρέκα στη Βουλή επί της πρότασης μομφής (video)

“Θεωρώ ότι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η σημερινή πρόταση μομφής, η χθεσινή μάλλον πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να συζητήσουμε αυτά τα οποία έχουν επιτευχθεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και αυτά τα οποία πρόκειται να κάνουμε το επόμενο διάστημα”. Μ’ αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής , κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Τρικαλινού υπουργού:

“Είναι  αλήθεια, είναι  πραγματικότητα, ότι η εξαιρετικής σφοδρότητας χιονόπτωση η οποία έπληξε τη χώρα μας τις προηγούμενες μέρες, έθεσε στα όριά της την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του διαχειριστή του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.

Συγκεκριμένα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι στην κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ οι χιονοκαταιγίδες που έπληξαν τη χώρα μας την προηγούμενη Δευτέρα προκάλεσαν βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, ενώ στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές εκτός ηλεκτροδότησης σε 40 Δήμους της Αττικής.

Μέσα λίγες ώρες και ως το πρωί της Τρίτης  είχαν αποκατασταθεί περίπου του 50% των βλαβών, ενώ με τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ το βράδυ της ίδιας μέρας και εντός 24 ωρών από την έναρξη του φαινομένου, επανήλθε το ρεύμα στο 97,5% των περιπτώσεων και όλα αυτά, οφείλω να πω, με μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση, εξαιτίας βέβαια της σφοδρής χιονόπτωσης.

Να σας πω ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι βλάβες κινητοποιήθηκαν πάνω από 900 άτομα προσωπικό και συνεργεία εκτός από την δύναμη της Αττικής, τα οποία ήρθαν από Πάτρα, Ναύπλιο, Άργος, Εύβοια, Θήβα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Ενώ παράλληλα υπήρχαν άλλα δυο μέτωπα που είχε προκαλέσει το εξαιρετικής αυτής σφοδρότητας φαινόμενο στην κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια, αλλά και στα νησιά.

Συγκεκριμένα τα νησιά των Σποράδων όπως επίσης η Άνδρος, η Τήνος και η Τζιά είχαν ενισχυθεί με επιπλέον δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα και να διασφαλιστεί επάρκεια δυνάμεων, ώστε να μην εξαρτόμαστε από το απαγορευτικό απόπλου.

Ενδεικτικά να σας πω ότι το 2021 οι Σποράδες είχαν μείνει πάνω από 24 ώρες εκτός ηλεκτροδότησης, ενώ το 2020 η Άνδρος και η Τήνος είχαν μείνει πάνω από 8 και 12 ώρες αντίστοιχα.

Ενώ πρέπει να σας πω ότι φέτος μόλις ένα ολιγόωρο συμβάν υπήρξε στην Άνδρο το οποίο αποκαταστάθηκε.

Στην Εύβοια και στην κεντρική Ελλάδα υπήρξαν φέτος, εκτεταμένες βλάβες σε μεγάλο πλήθος οικισμών που άφησαν χωρίς ηλεκτροδότηση παράλληλα με την Αττική επιπλέον 30.000 νοικοκυριά.

Όμως μέχρι την Τρίτη αργά το βράδυ, ξημερώματα Τετάρτης, είχε αποκατασταθεί το 99,5% των περιπτώσεων και τα συνεργεία είχαν έρθει να συνδράμουν στην Αττική.

Αλλά ποιος μπορεί πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να αξιολογήσει εάν ήταν αποτελεσματική η επέμβαση των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση, όταν υπήρχαν παροχές, σπίτια, τα οποία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό τρία και τέσσερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24ωρα.

Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω, ότι πέρυσι στη Μήδεια αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης 70.000 νοικοκυριά στην Αττική σε 15 δήμους. Μέσα σε 4 μέρες είχε αποκατασταθεί η παροχή στο 95% των νοικοκυριών, ενώ την 5η ημέρα η αποκατάσταση είχε φτάσει στο 99%.

Δηλαδή φέτος είχαμε 2,5 φορές περισσότερα σπίτια χωρίς ηλεκτροδότηση και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο μισό χρόνο σε σχέση με πέρυσι και με διπλάσιο όγκο χιονόπτωσης.

Υπήρξαν αστοχίες στην αποκατάσταση και στην διαχείριση των βλαβών;

Προφανώς και θα υπήρξαν. Είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησε τις βλάβες;

Κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει έστω και ένα σπίτι το οποίο έχει μείνει 3 και 4 μέρες χωρίς ηλεκτρικό.

Αλλά, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάτι. Τι;

Αυτό το οποίο παραλάβαμε πριν δύο χρόνια σε ότι αφορά την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ΔΕΔΔΗΕ. Θα σας πω, για παράδειγμα, ότι σε ένα αντίστοιχης εξαιρετικής κατάστασης φαινόμενο, στην πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχουμε 7.500 παροχές, υπήρξαν ζημιές σε μόλις 3 γραμμές μέσης τάσης και χρειάστηκαν 7 ολόκληρα 24ωρα για να μπορέσει να πάρει ηλεκτρικό ρεύμα και ο τελευταίος. Αυτά για τις συγκρίσεις.

Συνεχίζουμε όμως να προσπαθούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το οποίο έχουμε παραλάβει και σε ότι αφορά την κρατική μηχανή, αλλά και σε ότι αφορά τους εποπτευόμενους οργανισμούς που έχουμε.

Τι κάνουμε για να αναβαθμίσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ; Για να στηρίξουμε το ικανότατο έμψυχο δυναμικό που έχει και να το ενισχύσουμε και με νέους που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιούς.

Έχουμε προκηρύξει προσλήψεις 764 ατόμων το 2021 και επιπλέον 370 θέσεις θα προκηρυχθούν το 1ο τρίμηνο του 2022. Έχουμε προχωρήσει σε έργα υπογειώσεων του εναέριου δικτύου.

Αυτό το οποίο πρέπει να μας μείνει και από τη φετινή και από την περσινή καιρική αυτή καταστροφή είναι, ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αυτά τα φαινόμενα, τέτοιας σφοδρότητας φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Τα είχαμε με τη Μήδεια και τον Ιανό πέρσι, φέτος με την Ελπίς και όλα αυτά δυστυχώς επαναλαμβάνονται και σε όλο τον πλανήτη. Έχουν αυξηθεί πάνω από 50 φορές τα εξαιρετικής σφοδρότητας καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη.

Να αναφέρω επίσης, σε ότι αφορά τις υπογειώσεις, ότι μέχρι το 2021 ξεκίνησαν. Δεν είναι ευσεβής πόθος. Ξεκίνησαν 70 έργα, προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου. Πολλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά με προϋπολογισμό 16,5 εκατομμυρίων ευρώ και 120 χιλιομέτρων.

Το 2022 έχει προγραμματιστεί να επενδυθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου και το 2023, 150 εκατομμύρια για την υπογείωση 1.500 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου.

Να σας πω ένα παράδειγμα, για το σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο ΔΕΔΔΗΕ όταν τον παραλάβαμε. Δεν είχε στύλους. Το 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ αγόρασε 18.700 στύλους. Το 2020, 75.300 στύλους και το 2021 89.600.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι επενδύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση του εναέριου δικτύου, στον εκσυγχρονισμό του, στις νέες διασυνδέσεις που γίνονται, στην αναβάθμισή του.

Επίσης, με νομοθετική ρύθμιση έχουμε βάλει τέλος στο αλαλούμ το οποίο υπήρχε για την κλάδευση, για το ποιος έχει δηλαδή την αρμοδιότητα της κλάδευσης των δέντρων. Περάσαμε παραμονές Χριστουγέννων νομοθετική διάταξη που δίνουμε τη δυνατότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε βαθιά κλάδευση σε επικίνδυνους ιστάμενους κορμούς εκατέρωθεν του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με γνωστοποίηση 15 ημερών στη δασική υπηρεσία, στο οικείο δασαρχείο.

Είδαμε για παράδειγμα ότι στη βόρεια Αττική όπου είχε γίνει βαθιά κλάδευση το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σχεδόν μηδενικά προβλήματα, ενώ πέρσι εκεί είχε εντοπιστεί ο κύριος όγκος των προβλημάτων.

Και βέβαια θα πρέπει να πω ότι έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμό προμήθειας 7,7 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ώστε να μπορούμε να διαπιστώνουμε τελικά ποιος έχει ηλεκτρικό ρεύμα και ποιος δεν έχει.

Αυτή τη στιγμή για να διαπιστώσει κάποιος, εάν ένα σπίτι ηλεκτροδοτείται πρέπει να το επισκεφτεί. Το 2022. Αυτά παραλάβαμε μετά από 5 χρόνια που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Και αυτά προσπαθούμε να διορθώσουμε πολύ γρήγορα.

Αλλά θα φύγω από αυτό το οποίο μας ταλαιπώρησε αυτό το διάστημα και θα πάω σε κάτι άλλο για το οποίο μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το κόστος της ενέργειας, για την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Όλοι έχουν καταλάβει, τουλάχιστον αυτοί που διαβάζουν και ενημερώνονται, ότι μαίνεται μια τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχουν αυξηθεί, έχουν πενταπλασιαστεί οι τιμές φυσικού αερίου και αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, λοιπόν, μας κατηγορεί ότι αντιμετωπίζουμε τη διεθνή ενεργειακή κρίση δήθεν με επικοινωνιακούς όρους. Και σας ρωτώ, τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουμε διαθέσει μόλις σε πέντε μήνες από το Σεπτέμβριο μέχρι και τέλος Ιανουαρίου για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εσείς θεωρείτε ότι είναι επικοινωνιακό τέχνασμα;

Είναι τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα ήταν και είναι μεταξύ των δύο πρώτων χωρών που προχώρησε το Σεπτέμβριο σε οριζόντια μέτρα στήριξης για όλα τα νοικοκυριά. Να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με επιδότηση μόλις 9 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για όλα τα νοικοκυριά και φτάσαμε να επιδοτούμε με 49.5 ευρώ, με 50 ευρώ δηλαδή το μήνα, όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο μετά από μια πολύ μικρή αποκλιμάκωση που υπήρχε στις διεθνείς τιμές ενέργειας συνεχίζουμε να επιδοτούμε όλες τις κύριες κατοικίες οριζόντια ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως μεγέθους, με 42 ευρώ το μήνα. 4.200.000 παροχές. Οριζόντια. Όχι μόνο τις ευάλωτους.

Επιπλέον για τους ευάλωτους. Έχουμε το κοινωνικό τιμολόγιο και βέβαια εκεί επιδοτούμε με 54 ευρώ το μήνα. Έχουμε υπερδιπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης από 74 εκατομμύρια, σε 184 εκατομμύρια ευρώ, για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και αυτούς που είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης απέναντι στις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επιπλέον από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, επιδοτούμε με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα το φυσικό αέριο, όλη την κατανάλωση στο φυσικό αέριο τον Ιανουάριο και επιπλέον δίνει έκπτωση 20 ευρώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αυτά θεωρείτε εσείς. ότι είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα προφανώς. Βέβαια, έχουμε ενεργοποιήσει και την έκτακτη γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης, το 15902 ώστε να ηλεκτροδοτούμε ξανά νοικοκυριά σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια και μάλιστα αποπληρώνουμε το 100% των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 6.000 ευρώ και ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Ελλάδα  είναι  η πρώτη μεταξύ των 27 κρατών μελών που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και από 1η Ιανουαρίου επιδοτούμε με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα όλες τις επιχειρήσεις, από την πιο μικρή, από τον πιο μικρό επαγγελματία, από τον αγρότη, μέχρι την πιο μεγάλη επιχείρηση.

Και επίσης, τους επιδοτούμε με 30 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν.Επίσης έχουμε ανακοινώσει ότι για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2021 θα διαθέσουμε 50 εκατομμύρια ευρώ για να απορροφήσουμε το 80% της αύξησης, δηλαδή το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες.

Αυτά έχουμε κάνει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν αυτά δεν τα καταλαβαίνετε και νομίζετε ότι είναι επικοινωνιακά τερτίπια. Επίσης, έχουμε προχωρήσει σε αναστολή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας για ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη μέση τάση και για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις από το Νοέμβριο του  2021 έως τον Μάρτιο του 2022 και εφόσον δεν χρειαστεί, έχει πλεόνασμα αυτός ο ειδικός λογαριασμός, θα συμψηφιστούν αυτή η αναβολή της χρέωσης, δηλαδή δεν θα χρεωθούν στο τέλος.

Και φαίνεται ότι έχει πλεόνασμα ο λογαριασμός, για αυτό το λέμε. Τέλος, αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να απορροφήσουμε άμεσα τις ανατιμήσεις στην ενέργεια απέναντι σε αυτές τις ξαφνικές και παροδικές θέλουμε να πιστεύουμε, βέβαια μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες, συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς τιμές ενέργειας. Γιατί κανείς δεν ξέρει φυσικά πόσο θα διαρκέσει αυτό.

Εμείς όμως έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Αλλά όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προχωρήσουμε και προχωράμε σε μόνιμες λύσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας; Μα φυσικά να καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Προχωρήσαμε στο νέο Εξοικονομώ ώστε 50.000 συμπολίτες μας, να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους. Τα αλλάξαμε όλα σε σχέση με όλα αυτά που υπήρχαν και όλα αυτά που παραλάβαμε από εσάς.

Δεν είχατε ειδική κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εμείς θεσπίσαμε 100 εκατομμύρια ευρώ ειδική κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν είχατε βάλει κοινωνικά κριτήρια . Εμείς θέσαμε κοινωνικά κριτήρια. Όποια οικογένεια έχει μέλος με αναπηρία, όποια είναι πολύτεκνη οικογένεια, όποια είναι μονογονεϊκή οικογένεια έχει μεγαλύτερο βαθμό, έχει περισσότερα μόρια και είναι πιο ψηλά στη λίστα αυτών που θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους.

Επίσης αυτοί που έχουν χαμηλότερο εισόδημα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση. Φτάνει και το 75%. Αυτά κάνουμε εμείς. Εσείς είχατε κάνει κάποια άλλα.

Τριπλάσια ευάλωτα νοικοκυριά καταθέτουν αιτήσεις για το Εξοικονομώ που εμείς, η Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει και έχει ανακοινώσει.

15 Φεβρουαρίου δώσαμε παράταση για την υποβολή αιτήσεων. Και δεν σταματάμε μόνο στα νοικοκυριά και στα σπίτια των πολιτών. Προχωρούμε και στο δημόσιο με 650 εκατομμύρια με το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Ένα επιπλέον Εξοικονομώ 450 εκατομμυρίων ευρώ δημόσια δαπάνη, θα μοχλεύσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τις επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσει αρχές του καλοκαιριού.

Ενώ την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε συνολικά τελικά πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή εξοικονόμηση στη χώρα μας.

Ακούστε είναι αρκετά ενδιαφέροντα, για να ενημερωθείτε γιατί καμιά φορά όταν λέτε ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τερτίπια πρέπει να σας αποδείξουμε για ποιο λόγο δεν είναι επικοινωνιακά τερτίπια.

Και θα ολοκληρώσω σε δυο λεπτά κύριε Πρόεδρε.

Ανακοίνωσε ο κύριος Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων και παλιών ηλεκτρικών συσκευών  στα σπίτια.

Πάνω από 200.000 νοικοκυριά σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουν κλιματιστικά και ψυγεία σε ένα πρόγραμμα το οποίο εντός του εξαμήνου θα λειτουργήσει και να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και βέβαια να αποκτήσουν και μια καλύτερη συσκευή.

200.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν κλιματιστικά παλιά και ενεργοβόρα και ψυγεία παλιά και ενεργοβόρα.

Ενώ μέχρι το καλοκαίρι προχωρούμε και ανοίγουμε το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους δήμους και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με σχεδόν μηδενικό κόστος σε απόλυτα ευάλωτα νοικοκυριά.

Δημιουργούμε ενεργειακά αυτόνομα νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Μάλιστα θα ανοίξουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά για τα νοικοκυριά για να κάνουν αιτήσεις και να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι τους. Να αυτοκαταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος και έτσι να πετύχουμε εθνική ενεργειακή αυτονομία στα σπίτια.

Ενώ το ίδιο κάνουμε και για τις επιχειρήσεις όπου διαθέτουμε 160 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, κύριε Τσακαλώτε, ακούστε λίγο.  Αν δεν διακόπτατε θα είχα ολοκληρώσει.

Τέλος, ενισχύουμε το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά. Αυξάνουμε κατά 30% την επιδότηση αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, προωθούμε την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και βέβαια προχωρούμε όπως ξέρετε στην απολιγνιτοποίηση αλλά και στη διασύνδεση της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Και με όλα τα προηγούμενα καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θέλατε πολύ βιαστικά να τελειώσουμε και να μην ακούσετε όλα αυτά που είχα να σας πω, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια ενεργειακή επανάσταση η οποία διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις, νέες θέσεις εργασίας. Μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν την κλιματική κρίση και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε και το περιβάλλον αλλά και πετυχαίνουμε την κλιματική ουδετερότητα.

Για αυτό το λόγο νομίζω ότι η απόφαση για το τι πρέπει να ψηφίσει ένας βουλευτής με όλα αυτά που έχω πει στην ερώτησή σας για την πρόταση μομφής είναι πολύ εύκολη.

Σας ευχαριστώ πολύ”.

Exit mobile version