Τοπικά

Η τελευταία ανάβαση του Ο.Π.Ο.ΠΥΛΗΣ για το 2019!!

Την τελευταία Κυριακή του χρόνου ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης μαζί με τον Ορειβατικό σύλλογο της Καρδίτσας πραγματοποίησαν κοινή ανάβαση στον Ίταμο (1.132μ.). Η συνάντηση έγινε στο δημαρχείο της Πύλης, απ’ όπου και ξεκίνησε η πορεία μας. Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται στη γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, σημείο αναφοράς για την Πύλη. Οι πρώτες ανηφόρες της διαδρομής δοκιμάζουν ακόμα και τους πιο δυνατούς. Είναι ενα βουνό άλλωστε, που παρά το χαμηλό του υψόμετρο δίνει στον περιηγητή μια αξιόλογη υψομετρική ανάβαση που φτάνει σχεδόν τα 900 μέτρα σε 3,5 χλμ. Μέσα από το πανέμορφο δάσος φυλλοβόλων κινούμαστε για τη θέση “Κουκουρέλος”. Κάποια σημεία που περνάμε μας δίνουν, ήδη, μια μικρή γεύση για τη θέα που θα αντικρύσουμε παραπάνω.

Απο τον “Κουκουρέλο” κατηφορίζουμε για το μοναστήρι της Γκούρας. Μια μικρή στάση εδώ για ανασύνταξη και συνεχίζουμε για την κορυφή απο το μονοπάτι που κινείται νοτιοδυτικά απο το μοναστήρι. Δασικός δρόμος για λίγα μέτρα και στο τέλος αυτού μια μεγάλη βρύση με παγωμένο νερό. Ευκαιρία για ανεφοδιασμό και συνέχεια στο μονοπάτι. Έπειτα απο δυνατή ανάβαση βγαίνουμε στα μικρά οροπέδια που κρύβονται πίσω απο τις ανατολικές πλαγιές του βουνού.

Το τοπίο πλέον τώρα αλλάζει και συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε δίπλα απο μεγάλες αγριοκαστανιές, μέχρι να φτάσουμε στη βάση της ρεματιάς που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού.Η ψηλότερη φιλοξενεί μονο το τριγωνομετρικό κολωνάκι. Η ακριβώς απέναντι και δεύτερη σε ύψος έχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκονται αρχαία τείχη.

Σ’αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως όλο το βουνό παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ήταν σημαντικό στρατηγικό πέρασμα ανα τους αιώνες. Σε πολλά σημεία του αν περιηγηθεί κάποιος, θα ανακαλύψει κι άλλα τείχη και κάστρα. Έτοιμοι λοιπόν για τα τελευταία μέτρα. Παγωμένος αέρας μας συντροφεύει εδω και ώρα. Οι περισσότεροι βαδίζουμε για την ψηλότερη κορυφή. Κάποιοι θα κινηθούν και για τις δύο. Σύντομη η παραμονή μας εδώ μιας και οι θερμοκρασία ήταν υπό του μηδενός παρά την ηλιόλουστη μέρα.

Η θέα όμως έστω και για λίγο μας αποζημιώνει. Δυτικά μας τα βόρεια Άγραφα και ανατολικά μας ο κάμπος. Στο βάθος ο Όλυμπος κάτασπρος απο το χιόνι. Λίγες φωτογραφίες στην κορυφή και ξεκινάμε την κατάβαση. Αυτή τη φορά ακολουθούμε διαφορετικό μονοπάτι για την επιστροφή. Αρχικά βόρεια και στη συνέχεια δυτικά κατηφορίζουμε μέχρι να βρούμε τη διασταύρωση των μονοπατιών. Αριστερά για Λογγιές. Δεξιά για Καμάρα. Συνεχίζουμε δεξιά και φτάνοντας στη θέση Κρυφονέρι κάνουμε μια τελευταία στάση. Η θέα εδω είναι φανταστική καθώς απέναντι οι νότιες απολήξεις του Κόζιακα κόβουν την ανάσα. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας βρίσκει πάλι να διασχίζουμε δάσος φυλλοβόλων και κωνοφόρων.

Το μονοπάτι καταλήγει ακριβώς απέναντι απο την Καμάρα της Πύλης. Περνάμε την γέφυρα και συνεχίζουμε δεξιά. Ακολουθώντας αρχικά μονοπάτι και στη συνέχεια δρόμο φτάνουμε και στην Πόρτα Παναγιά. Άλλο ενα ιστορικό μνημείο της περιοχής. Μια σύντομη στάση και εδω και επιστροφή στο δημαρχείο από την Πεζογέφυρα. Κάπου εδώ έφτασε το τέλος μια γεμάτης ημέρας. Μια πανέμορφη διάσχιση που αξίζει κάποιος να κάνει καθώς μνημεία της περιοχής και φυσική ομορφιά συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και προσφέρουν στον περιηγητή πανέμορφες εικόνες. Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με Υγεία! Για τον Ο.Π.Ο.Π. Μερτσιώτης Νίκος

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης