Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημόσιο διάλογο με την Φώφη Γεννηματά, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ. Η πρόταση διαλόγου των 2 πολιτικών αρχηγών για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛΛ, υποβλήθηκε με σαφήνεια απο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια συνέντευξής του στην Όλγα Τρέμη στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών. Οι αρνήσεις περιλάμβαναν πολιτικές εκτιμήσεις “ δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο…”, “ η πρόταση έχει πολιτική σκοπιμότητα” (Χρηστίδης, Πρωτόπαπας, Όθωνας, Κεφαλίδου…), έως και ιδεολογικές “ τα 2 Κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες…” (Οδ. Κωνσταντινόπουλος).
Παρά τις αρνήσεις, το πρόβλημα παραμένει και για το ΚΙΝΑΛΛ, διότι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τη πολιτική συμμαχιών στο επίπεδο της Ενωμένης Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, όσοι διαφωνούν με το νεοφιλελεύθερο γαλάζιο σύστημα εξουσίας της ΝΔ, οφείλουν να συνενοηθούν για την αντικατάστασή του με ένα ποιοτικά καλύτερο προοδευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Κι αυτό, συνεπάγεται μια συζήτηση ενδεχόμενων προγραμματικών συγκλίσεων χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες ή και ενστάσεις και πικρίες για το τι έγινε στο παρελθόν. Τώρα, στη διάρκεια της τραγωδίας της πανδημίας και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται απο τις παρεμβάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων (Ταμείο Ανάκαμψης, Σχέδιο « Νέα Γενιά», πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021 – 27), χρειάζεται ένα σαφές προοδευτικό σχέδιο αποτροπής της εφιαλτικής ύφεσης, στήριξης της εργασίας – της παραγωγής – της υγιούς επιχειρηματικότητας, κοινωνικής συνοχής, προωθητικών μεταρρυθμίσεων, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το σχέδιο αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ και όποια άλλα Κόμματα ενδιαφέρονται για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.
Βεβαίως, δεν αφορά όσουν νομίζουν οτι έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις απο την σύγχρονη Αριστερά που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή όσους νομίζουν οτι με τη λογική των ίσων αποστάσεων απο τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.
Ελπίζω οτι οι συνεργασίες που εκδηλώνονται στο επίπεδο της Ενωμένης Ευρώπης μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας, Οικολογικών Κομμάτων, να επιτρέψει την επανεξέταση του πολιτικού πλαισίου περί συμμαχιών με τα δεδομένα της νέας ιστορικής περιόδου.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ