Ροή Τοπικά

Καλοκαίρι στα Τρίκαλα;… Κι όμως, έχουν και νησί!!!

Τι μπορείς να κάνεις κατακαλόκαιρο στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου;… Κάποιος αφελής θα πει «τίποτα. Να πάρεις το αυτοκίνητο και να φύγεις για τα… παράλια»!!!… Ίσως είναι μια λύση, καθώς με τους νέους δρόμους οι αποστάσεις μειώθηκαν και φτάνεις εύκολα από τη μια άκρη της Θεσσαλικής γης στην άλλη.

Υπάρχει όμως… κι άλλη λύση. Μια βόλτα στα καταπράσινα Τρίκαλα, την πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας που προσφέρει αμέτρητες επιλογές και το καλοκαίρι.

 

Μπορείς να περιηγηθείς στα ορεινά παραδοσιακά χωριά που προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες στους επισκέπτες. Το σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου είναι απίστευτης ομορφιάς, ενώ ξεχασμένα από το χρόνο μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε ποτάμια και καταρράκτες, σε δάση με σπάνια βλάστηση και άγρια ομορφιά που ξεκουράζουν νου και σώμα.

Στην Παλαιοκαρυά, συναντάμε τους σπάνιας ομορφιάς καταρράκτες, όπου μπορείς να κάνεις και μια δροσερή (… πολύ δροσερή) βουτιά!!… Εντυπωσιακό σκηνικό, ιδανικό για φωτογραφία με τους καταρράκτες να πέφτουν από ύψος 20 μέτρων και πίσω ακριβώς από το πέτρινο γεφύρι που ένωνε επί αιώνες την Ήπειρο με τη Θεσσαλία.

Στην κοσμική Ελάτη θα βρει κανείς τα καλύτερα ξενοδοχεία, μοναδικές ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.

Μια μοναδική εμπειρία που μπορεί ο επισκέπτης να ζήσει είναι στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής. Συνολικά… 52 χωριά (!) εορτάζουν και πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο και άλλα τόσα του Αϊ Λιός και της Αγίας Παρασκευής. Τα πανηγύρια έχουν χρώμα άλλης εποχής και στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακή φιλοξενία. Φαγητό και κρασί κάτω από τα πλατάνια στις πλατείες των χωριών.

Ο επισκέπτης θα φύγει… χορτάτος από τα Τρίκαλα. Θα βρει παντού, σε     κάθε γωνιά, στην πόλη και σε κάθε χωριό, ψητά στη σούβλα, κεμπάπ πρόβειο και χοιρινό, σουβλάκια και παραδοσιακά λουκάνικα φτιαγμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παραδοσιακά γλυκά, πουτίτγκες και παγωτά φτιαγμένα με πραγματικό γάλα.

Στην πόλη των Τρικάλων μπορεί κανείς περπατήσει κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων δέντρων, στις όχθες του Ληθαίου και να απολαύσει το ποτό του στο εμβληματικό Μουσείο Τσιτσάνη, τις παλιές φυλακές που αξιοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τον Δήμο με τον καλύτερο τρόπο.

Τα στενά του Βαρουσίου είναι μαγικά, από την κορυφή του ρολογιού του Φρουρίου μπορείς να δεις την πόλη από ψηλά και. Εκεί θα νιώσει τον αέρα μιας άλλης εποχής κι ύστερα θα ανέβει στο Φρούριο, να δει τη πόλη από ψηλά και να απολαύσει μια θεατρική παράσταση στο μικρό θεατράκι που υπάρχει εκεί. Κι ύστερα για φαγητό στα «Μανάβικα», μια ολόκληρη συνοικία που οι μυρωδιές των καλομαγειρεμένων φαγητών και ψητών την κυριεύουν.

Εντωμεταξύ εδώ και λίγους μήνες τα Τρίκαλα έχουν και… νησάκι!!!… Καλά διαβάσατε. Μετά από πολλά χρόνια αποκαλύφθηκε το νησάκι του Αγιαμονιώτη ποταμού, πίσω ακριβώς από το Μύλο Ματσόπουλου, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο ο «Μύλος των Ξωτικών». Μετατρέπεται σε παρκάκι και είναι μια όαση δροσιάς μέσα στη βουή της πόλης.

 

Αφήνουμε για το τέλος τα δεκάδες μοναστήρια τα οποία είναι φυτεμένα σε κάθε γωνιά της Τρικαλινής γης. Εκτός της περίφημης μοναστικής πολιτείας των Μετεώρων, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί Ιερές Μονές οι οποίες χάνονται μέσα σε δάση και λαγκάδια, όπως του Αγίου Βησσαρίωνα, πάνω από την Πύλη (σ.σ. το μοναδικό άβατο για γυναίκες Μοναστήρι, εκτός Αγίου Όρους) ή του Κόρμποβου και της Γκούρας και της Μονής Σιαμάδων στη Καστανιά.

(Το κείμενό μας φιλοξενείται και στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SUMMER 2019 της Larissanet.gr)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης