Τοπικά

Καταγγέλλουν τον Δήμο Φαρκαδόνας για τη δημοπρασία των σφαγείων Οιχαλίας

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέλη της Δημοτικής επιτροπής. Καταθέτω ενώπιον σας σήμερα Τετάρτη 28/08/2024, την παρούσα επείγουσα αναφορά-καταγγελία, ενόψει του παράνομα προκηρυχθέντος  πλειοδοτικού διαγωνισμού της Παρασκευής 30/08/2024 για την εκμίσθωση των Δημοτικών Σφαγείων Οιχαλίας για  χρονικό διάστημα εικοσιπέντε(25) ετών.

 

 

Επί μία εικοσαετία(20) λειτουργούν παρανόμως τα δημοτικά σφαγεία Οιχαλίας, χωρίς του προβλεπόμενου εκ του νόμου βιολογικού καθαρισμού. Από το έτος 2002 έως σήμερα, το έτος 2024, τα απόβλητα των ζώων που σφαγιάζονται, δεν ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία βιολογικής επεξεργασίας τους, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου.

Τι προέβλεπε ο διαγωνισμός της περασμένης εικοσαετίας(20) για τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού;

Ποιος ήταν ο υπόχρεος για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για ποιο χρονικό διάστημα προβλέπονταν από τον παρελθόντα διαγωνισμό η ανέγερση και η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού;

Υλοποιήθηκε και οικοδομήθηκε έως σήμερα το κτηριακό έργο για τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού;

Ήταν υποχρέωση η κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού από τον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη των τω σφαγείων (Δήμος Φαρκαδόνας) ή προβλέπονταν από το διαγωνισμό η υποχρέωση ανέγερσης από τον πλειοδότη ιδιώτη;

Στην προκειμένη περίπτωση της εταιρείας ΦΑΣΟΥΛΑΣ-ΝΤΟΥΦΑΣ Ο.Ε. που υπήρξε ο πλειοδότης και λειτούργησε τα δημοτικά σφαγεία έως σήμερα. Ενόψει των ανωτέρω αν την υποχρέωση είχε η εταιρεία που έως σήμερα επί είκοσι(20)έτη λειτούργησε με ευθύνη της τα σφαγεία, γιατί δεν κατασκεύασε το κτηριακό έργο του βιολογικού καθαρισμού;

Κατά συνέπεια, εφόσον οι ισχυρισμοί της αναφοράς–καταγγελίας μου είναι βάσιμοι, τότε κρίνονται παράνομοι οι τεθέντες όροι του διαγωνισμού και πρέπει να ακυρωθεί η προκηρυχθείσα ανοιχτή δημοπρασία της Παρασκευής 30/08/2024.

Οι όροι του διαγωνισμού να τροποποιηθούν και να επαναπροκηρυχθεί νέα ημερομηνία με νόμιμους  διαφανείς όρους διαγωνισμού. Κατά την άποψη μου θα προσέλθουν περισσότεροι επενδυτές προς διεκδίκηση της επιτυχίας τους στη διαδικασία της μίσθωσης των σφαγείων. Φυσικό επακόλουθο αυτής της νόμιμης διαδικασίας, θα είναι η αύξηση του ετήσιου μισθώματος από τους διαγωνιζόμενους, υπέρ των συμφερόντων του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στην αντίθετη περίπτωση ένας διαγωνισμός εξαρχής προβληματικός με ασαφείς όρους στην προκήρυξη του, θα επιφέρει ενστάσεις-αντεγκλήσεις μεταξύ των διαγωνιζόμενων ή καταγγελίες από δημότες οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον.

Επιπλέον αναφέρω ότι καταχρηστικός κρίνεται όρος των εικοσοπέντε(25) ετών για την εκμίσθωση των σφαγείων. Η εικοσιπενταετία(25) λειτουργεί κατά του καλώς εννοούμενου οικονομικού ανταγωνισμού, ως προς τις εξελίξεις των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.

Επίσης καταχρηστικό και παράνομο κρίνεται το υψηλότατο παράβολο των χιλίων(1000) ευρώ, το οποίο ζητείται για τη λήψη των όρων του διαγωνισμού από τους ενδιαφερόμενους ή δημότες.

Τέλος ολοκληρώνοντας την αναφορά-καταγγελία μου, σας παρακαλώ να αναβάλετε την προκηρυχθέισα δημοπρασία της Παρασκευής 30/08/2024 και προκηρύξετε νέα, τηρώντας τη νομιμότητα.

 

Με εκτίμηση

Δήμος Μανιώτης

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης