Σε «μέγγενη» εξελίσσεται η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά είδη και να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα τους. Δυστυχώς, έστω και τώρα με την κοινωνία να είναι στα όρια της και να βροντοφωνάζει την ανάγκη να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα (σ.σ το είδαμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 6ης Απριλίου), η Κυβέρνηση εμμένει και επιμένει να λειτουργεί κατόπιν εορτής.
Κάτι που αποδεικνύεται και στα όσα διημείφθησαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία και ηττήθηκε πανηγυρικά.
Και εξηγούμαστε! Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου «έσπασε» η Συμμαχία του Νότου με την Πορτογαλία και την Ισπανία να κερδίζουν εξαιρέσεις για τις χώρες τους.
Σε αντίθεση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να συνταχθεί με την πρόταση Ισπανίας – Πορτογαλίας, αποφάσισε να μη χτυπήσει το καρτέλ στην αγορά ενέργειας και να μη στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Βέβαια, αναγνώρισε με καθυστέρηση οκτώ μήνες, ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, παρόλα αυτά δεν επιβάλλει πλαφόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ρεύματος, ώστε να μη συνεχίσουν να παράγονται υπερκέρδη, και δεν καθιστά υποχρεωτικό ένα ποσοστό διμερών συμβολαίων. Τη στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει διαπιστώσει ότι λείπουν από την ελληνική αγορά.
Μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από άλλες χώρες της ΕΕ πρόσφατα αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να τα αποφεύγει, μένοντας αγκυλωμένη στις ιδεολογικές εμμονές της και στην ανικανότητα της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει και την Ελλάδα να λάβει μέτρα , τα οποία προτείνονται στην εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα στα καύσιμα, και δεύτερον επιτρέπει τη φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών, καθώς και την εφαρμογή εργαλείων για τον περιορισμό τους.
Βέβαια, για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ότι μπορεί για να υπονομεύσει την προσπάθεια των δύο χωρών και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τρανό παράδειγμα, τα όσα είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης στη Βουλή ότι: «Η Ισπανία έχει ποσοστό ΑΠΕ 80% για αυτό κέρδισε εξαίρεση και η Ελλάδα έχει 30% ΑΠΕ».
Όμως, ο κ. Γεωργιάδης ως συνήθως ξεχνά ή δε θέλει να δημοσιοποιήσει τα αληθή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2021 η Ισπανία έχει 46,6% μερίδιο ΑΠΕ και η Ελλάδα 35%. Ερωτόμαστε λοιπόν: Για ποιο λόγο λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης διπλασίασε το ποσοστό από 46% στο 80% αν όχι για να παραπλανήσει και για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του κυρίου Μητσοτάκη που δεν διεκδίκησε και τη χώρα μας;
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία.
Και στα όσα καταλογίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φταίει γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν προχωρούν στην Ελλάδα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι παραδώσαμε τον Ιούνιο του 2019 την κυβέρνηση με 19,6% μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας όταν ο ευρωπαϊκός στόχος της Ελλάδας ήταν 18% και άρα είχε υπερκαλυφθεί. Παραδώσαμε επίσης πλεονασματικό τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που παραλάβαμε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τις Ενεργειακές Κοινότητες, έναν πρωτοποριακό νόμο που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες και φορείς να παράγουν καθαρή ενέργεια, στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ βάζει διαρκώς εμπόδια και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης κρατάει παγωμένα 25 εκατ. ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει για τη στήριξη των πρώτων έργων.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προκήρυξε την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ανέθεσε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού.
ΥΓ: Ημέρα ντροπής και μέγα φάουλ ήταν για το ελληνικό κοινοβούλιο η απόφαση του Ουκρανού προέδρου να δώσει το βήμα σε μαχητή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ να μιλήσει προς τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό.
Η ομιλία Ζελένσκι επισκιάστηκε και η Κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής όσες εξηγήσεις και όσες δικαιολογίες να δώσουν.