Site icon TrikalaVoice

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ν. Τρικάλων

Στα πλαίσια της εξειδίκευσης των θέσεων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την υγεία και καταγραφής των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κλιμάκια του κόμματος επισκέφτηκαν την Πέμπτη 27/10 το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας και τη Δευτέρα 31/10 το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

 

Η εικόνα των περιφερειακών δομών του Ε.Σ.Υ. προβληματίζει και γεννά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υγεία από την κυβέρνηση. Πέρα από τις βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές όπως ιατρικά κρεβάτια, φορεία, ασθενοφόρα κλπ και τις ελλείψεις σε ιατρικά αναλώσιμα (πχ αντιδραστήρια) είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση των κτιριακών υποδομών των περιφερειακών Κέντρων Υγείας. Επιπρόσθετα, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με τη μορφή της υποχρεωτικότητας που προωθείται, έχει εγκλωβίσει τους Γενικούς Ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας καθώς το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά του κάθε ιατρού επιβαρύνεται και με τη διαχείριση των φακέλων 2500 ασθενών.

Τα νοσοκομεία από την άλλη αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από τα αρμόδια υπουργεία, όπως το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμών των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και τις γενικότερης υποστελέχωσης των νοσοκομείων της χώρας κυρίως λόγω έλλειψης πόρων στον τομέα της υγείας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία παράγει άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία σε χώρες του εξωτερικού κυρίως λόγω της τεράστιας διαφοράς στις αμοιβές. Το braindrain στο κομμάτι της υγείας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, αν θέλουμε πραγματικά να μπορούμε σαν χώρα να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες μας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπρόσθετα, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία αποτελούν ζωτικό τμήμα του ΕΣΥ και η εύρυθμη λειτουργία τους θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Συμπερασματικά, παρόλη την υγειονομική κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα μας, όπως και τον υπόλοιπο πλανήτη, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να το στηρίξει έμπρακτα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ταμείου ανάκαμψης όπως οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνο κόμμα,  προτείνει 8 μεγάλες παρεμβάσεις για το ΕΣΥ και συγκεκριμένα:

1. Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

·         Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2. Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

·         Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών Οικογενειακής Ιατρικής σε όλη τη χώρα τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού.

·         Έμφαση στην πρόληψη, για τον εμβολιασμό, τη διατροφή και οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών

·         Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού

·         Ενίσχυση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για να μπορούν οι κινητές μονάδες να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

·         Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

·         Ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό ταμείο, να αξιολογεί, να διαπραγματεύεται, να ρυθμίζει, με ενιαίους κανόνες τις συνεργασίες και την δημόσια δαπάνη.

3. Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

·         Τα Δημόσια Νοσοκομεία θα λειτουργούν με Αξιοκρατική επιλογή Διοικητών, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.

·         Ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές προσωπικού. Θα έχουν τη δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.

·         Δημιουργία ενός νέου χάρτη Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

4. Δημιουργία  Σύγχρονων     και      καινοτόμων    μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

·         Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

5. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

·         Κάλυψη κενών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες

·         Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.

·         Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.

·         Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.

·         Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις και ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.

·         Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.

·         Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

·         Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

·         Ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξης των νέων ιατρών με μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες (βιολογία, χημεία κλπ).

6. Η Υγεία στα Νησιά.

·         Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα)

·         Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

·         Κίνητρα για την εξεύρεση κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.

7. Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.

·         Για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8. Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

·         Ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών, ηλικιωμένων, αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις

Λειτουργία ψηφιακού φακέλου υγείας, ψηφιακή κάρτα και καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Exit mobile version