Τοπικά

Κορομηλιά. Το χωριό αετοφωλιά με τις κεραίες (video)

Κοινή παραδοχή πως ο δικός μας μάγειρας του κάμπου antonis cooken είναι αξιοθαύμαστος, γιατί όταν έρχεται στα Τρίκαλα πάντα κάτι ετοιμάζει να μας μάθει – δείξει από τον τόπο μας που μπορεί να μην ξέρουμε και θα μας εντυπωσιάσει. Έτσι και αυτή την φορά ετοίμασε ένα καταπληκτικό οδοιπορικό φορώντας την αγαπημένη φορεσιά του τσολιά που σημειωτέον αποτελεί και σήμα κατατεθέν της λατρείας του για τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ελλάδας μας! Για αυτό του το εγχείρημα όμως χρειάστηκε να περιμένει 8 ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθεί!

 

 

Το χωριό, άγνωστο στους περισσότερους, βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό Διάβα αλλά μιας διαδρομής με αλλεπάλληλες στροφές που ομολογουμένως εντυπωσιάζουν και για τους ευαίσθητους της ζάλης τους… αναγουλιάζουν! Άλλωστε το να ανέβεις στην επονομαζόμενη “αετοφωλιά” της Θεσσαλίας, την Κορομηλιά Καλαμπάκας δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Το αμάξι που τους μετέφερε τους παράτησε μερικά χιλιόμετρα λίγο πριν να φτάσουν στο χωριό όχι γιατί δεν ήταν… ερπυστριοφόρο αλλά απλά δεν είχαν μεριμνήσει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες για τα χιόνια. Έτσι η αρχική προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, επέστρεψε στην Αθήνα όπου διαμένει και με τους συνεργάτες του περίμεναν να λιώσουν τα χιόνια για να επιστρέψουν ανακαλύπτοντας τα “κρυμμένα μυστικά” του χωριού!

Το πανέμορφο χωριό είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο στα 1.150 υψόμετρο και προφυλαγμένο από τις βραχώδεις βουνοκορφές της νότιας Πίνδου και του Κόζιακα. Ως οικισμός η Κορομηλιά δημιουργήθηκε μετά το 1881 από Βλάχους κτηνοτρόφους του Περιβολίου Γρεβενών, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή έπειτα από την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Το χωριό διαθέτει δυο ναούς αφιερωμένους στην Αγία Παρασκευή, ο ένας εκ των οποίων άνω των 100 ετών.

Σου προκαλεί δέος η εκπληκτική θέα που υπάρχει από εκεί! Αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στο καλύτερο φυσικό μπαλκόνι της Ελλάδας. Καθώς διάβαινε τα σοκάκια του χωριού όμως ανακάλυπτε σημάδια, που υποδήλωναν παράπονα και συνάμα την αίσθηση λύπης των… ανύπαρκτων κατοίκων! Άραγε υπάρχουν σοβαροί λόγοι, πέραν των γνωστών εποχιακών και των κλιματολογικών συνθηκών, που επηρέασαν πολλούς μέχρι πρότινος διαμένοντες να κλείσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Σημειωτέον ότι σε αρκετά σπίτια υπήρχαν κάμερες ασφαλείας παρακολούθησης.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι εκεί τρόερα στις κορυφές και κυρίως την Κίσσα που δεσπόζει έχουν τοποθετηθεί πολλές κεραίες σαν μανιτάρια φυτρωμένα, περικυκλώνοντας το πανέμορφο χωριό! Δείτε το βίντεο ακολουθώντας τον Αντώνη σε ένα μέρος, που αν βρείτε την ευκαιρία αξίζει να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε από κοντά την ανυπέρβλητη θέα των Μετεώρων και της Θεσσαλικής πεδιάδας από τα 1.150 μέτρα ψηλά!!!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης