Ροή Τοπικά

Κ. Αγοραστός: «Έτσι αλλάξαμε τη Θεσσαλία. Έτσι θα πορευτούμε στο μέλλον…»

Τον δημόσιο απολογισμό του για το έτος 2018 έκαναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι συνεργάτες του.

«Οι  κρίσεις αντανακλούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και προαναγγέλλουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη» ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Αγοραστός «και σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να  ακολουθεί  μια πολιτική υγιούς βολονταρισμού. Πιστεύουμε, δηλαδή, στη δύναμη της βούλησής μας να δώσουμε απάντηση στις δυσκολίες του σήμερα, καθώς φανταζόμαστε το μέλλον, και να επιλέξουμε πολυδιάστατες πολιτικές όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής, οικολογικής και δημοκρατικής αποτελεσματικότητας.

Το έργο μας είναι ο αδιάψευστος κριτής μας: Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8  δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις, συνολικού ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ.   Εκατοντάδες πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις, διεθνείς συμμετοχές. 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η Θεσσαλία δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Και ανοίγει δρόμους καθώς αποτελεί περιφέρεια – πιλότο πανελλαδικά, στο σχεδιασμό για την κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων μουσείων και  καταδυτικών πάρκων. Ολοκληρώσαμε εμβληματικά έργα. Και   φτάσαμε  στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό της περιφέρειας, συντηρώντας αγροτικούς δρόμους, διανοίγοντας δασικούς, κάνοντας αποχιονισμό».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στάθηκε κυρίως στην αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

«Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία» τόνισε «ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται,  σε 423,7 εκατ. € δημόσιας δαπάνης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε εξειδίκευση δράσεων 111%, έχουμε βγάλει προσκλήσεις 127% και οι εντάξεις έργων είναι στο 91%.

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 μιλάμε ουσιαστικά για Νέα και σημαντικά έργα…

Ένα υγιές και πλήρες Πρόγραμμα ολοκληρώσαμε στη  Θεσσαλία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχαμε  θέσει και με ένα αντίστοιχο Πρόγραμμα προχωράμε  δυναμικά.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-Εκδόθηκαν Προσκλήσεις για την υποβολή Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των πόλεων Καρδίτσας και Τρικάλων, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 18,3 εκ. € ενώ σε εξέλιξη είναι οι  Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του  Δήμου Λαρισαίων και του  Δήμου Βόλου με  συνολικό προϋπολογισμό 31,1 εκ. €.   

-Διατέθηκαν πόροι ύψους 16,1 εκ. € για την Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία.

-Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης τους στην χρηματοδότηση, διατέθηκαν για την παροχή δανείων και εγγυήσεων 10 εκ. € στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Εντάχθηκαν πάνω από 120 επιχειρήσεις.

-Εντάχθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα των Σιδηροδρομικών Μεταφορών σε Πανελλήνιο Επίπεδο, η  Ηλεκτροκίνηση και Σηματοδότηση της Γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας , προϋπολογισμού 57,7 εκ. €

-Προετοιμάσθηκαν δύο Προσκλήσεις στον τομέα της Επιχειρηματικότητας που αφορούν νέες και υφιστάμενες Επιχειρήσεις , προϋπολογισμού  20 εκατ. Ευρώ».

 

Ο Κώστας Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων δεκαετιών, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, και στις σημαντικές παρεμβάσεις, σε αντιπλημμυρικά έργα σε ολη τη Θεσσαλία.

Όσον αφορά τις υποδομές  στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, αποπληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 1.190 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1, 2 δις ευρώ στον τομέα των συγκοινωνιών από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν έργα κατασκευής οδών, γεφυρών, παρακάμψεων οικισμών, έργα συντήρησης,  διαμόρφωσης αγροτικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, διαμόρφωσης και καθαρισμού κοιτών ποταμών αλλά και μελέτες οδικές, γεφυρών, καθώς και γεωτεχνικές και γεωλογικές έρευνες για την πλήρη αποκατάσταση περιοχών.

 

Στον Αγροτικό τομέα υλοποιήθηκαν  148 έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Δημιουργήθηκε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα  οι  εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να  έχουν αυξηθεί κατά 500%.   Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020  έχουν ενταχθεί  έργα 650 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σε 17 Οργανώσεις Παραγωγών δώσαμε 1,77 εκατ. ευρώ. Στο  ΠΑΑ εντάχθηκαν  36 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ και έχουμε 15 αιτήσεις πληρωμής από το νέο Πρόγραμμα.

Στη Θεσσαλία χρηματοδοτήθηκαν και παραδίδονται 115 έργα συνολικού προϋπολογισμού 172.330.543,21 στον τομέα της εκπαίδευσης από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν νηπιαγωγεία, σχολεία, ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης ΑΜΕΑ, γυμνάσια-λύκεια, ΤΕΙ και ΑΕΙ.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες είναι προγραμματισμένες οι περιφερειακές εκλογές» κατέληξε ο Κώστας Αγοραστός «πολλοί βλέπουν τη μάχη αυτή ως κομματική. Εμείς λέμε ότι πολιτικές είναι όλες οι μάχες που  δώσαμε και δίνουμε καθημερινά, στον τόπο μας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα και  την Ευρώπη. Γνωρίζουμε το χρέος μας απέναντι στη Θεσσαλία. Είναι η συναίσθηση αυτού του χρέους που μας σπρώχνει στη δράση. Πιστεύουμε βαθιά στη δημοκρατία και στη ζωτικότητα της σχέσης με τις Θεσσαλές και τους Θεσσαλούς.  Είμαι πεπεισμένος πως η Θεσσαλία μας διαθέτει τη δύναμη, τις λύσεις, την επιθυμία να προχωρήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση. Η λύση είναι μέσα μας.  

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι αντιπεριφερειάρχες, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε όλες τις Διευθύνσεις  και σε όλες της Περιφερειακές  Ενότητες έδωσαν και αυτή τη χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό. Θέλω να τους ευχαριστήσω, τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, για τη συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια για τη Θεσσαλία του μέλλοντος».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης